Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Στην Αθήνα επιθυμούν να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα το συντομότερο, κάτι που δεν φαίνεται να ενστερνίζονται οι ευρωπαίοι εταίροι. 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες από χθες για να συμμετάσχει στο Eurogroup, έχοντας στη βαλίτσα του ίσως και για πρώτη φορά στα τρία χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, απτά αποτελέσματα και θετικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. 

Ωστόσο το κλίμα στις Βρυξέλλες παραμένει βαρύ με τους εταίρους να μην δείχνουν το παραμικρό ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση και να κρατούν «καθυστερήσεις» που κάποιοι εκτιμούν πως μπορούν να σύρουν τη διαπραγμάτευση ακόμα και μέχρι τον Φεβρουάριο. 

Δεν είναι τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις που εκ των υστέρων αποδόθηκαν στον Τόμας Βίζερ επικεφαλής του Euro Working Group περί χιλιομετρικών και όχι μόνο αποστάσεων των δυο πλευρών και περί χειμερινών διακοπών σε κάποιο αλπικό θέρετρο που θα προηγηθούν της επίτευξης συμφωνίας για την Ελλάδα. 

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως έχει να εμφανίσει μεταξύ άλλων το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος που φαίνεται να παγιώνεται στο δεκάμηνο τουλάχιστον στα 2.6 δισ. ευρώ αλλά και τη μείωση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών. 

Πίσω από τις προφανείς διαφωνίες των δυο πλευρών για το δημοσιονομικό κενό- εκτιμάται ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» περίπου στο 1 δισ. ευρώ- την άρση της αναστολής των πλειστηριασμών και το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας, εκτιμάται ότι βρίσκεται ένας σημαντικός σκόπελος που οι Ευρωπαίοι θέλουν να «εξαφανίσουν» και ακούει στο όνομα βιωσιμότητα του χρέους. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό και εαν και εφόσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα το σημερινό Eurogroup θα μπορούσε να ανοίξει το θέμα της περαιτέρω ανακούφισης του ελληνικού χρέους. Προφανώς όμως η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία δεν είναι έτοιμες για μια τέτοια κουβέντα, την ώρα μάλιστα που στο Βερολίνο υπάρχει κενό διακυβέρνησης.    

Όπως όλα δείχνουν οι διεργασίες θα συνεχιστούν επί μακρόν και δεν αποκλείεται να επαληθευτεί ο Τόμ Βάιζερ ότι δηλαδή οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα παρθούν μετά τον Φεβρουάριο. 

Προς το παρόν πάντως τα ανώτατα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στη χώρα μας αύριο Παρασκευή προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.