Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve (Fed), Μπεν Μπερνάκι.

«Όπως γνωρίζετε, η θητεία μου λήγει σε λίγους μήνες και θα ήθελα εγκαταλείποντας τη θέση να υπάρχει ποσοστό ανεργίας στο 5%, αντί του 7%» είπε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

«Αλλά έχουμε κάνει, νομίζω, ένα καλό βήμα για την στήριξη της ανάκαμψης...Και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε την αναγκαία στήριξη για να βάλουμε ξανά τους ανθρώπους να εργαστούν και να συγκρατήσουμε τον πληθωρισμό», συμπλήρωσε.

Η θητεία του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα επί ημερών Μπερνάκι έχει υποσχεθεί να κρατήσει τα επιτόκια σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μέχρι η ανεργία που πλήττει το 6,5%, να υποχωρήσει και εφ 'όσον οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν κάτω από το 2,5%. Τον Οκτώβριο του 2013 το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 7,3%. Ταυτόχρονα η Fed διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν από τα τέλη του 2008 και τετραπλασίασε το μέγεθος του ισολογισμού της στα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για να τονώσει την ανάπτυξη.

Ο κ. Μπερνάκι επισήμανε ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να απενεργοποιηθούν όταν η οικονομία ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και όταν η ανεργία «πέσει σε βιώσιμο επίπεδο», αναφερόμενος στο μέγιστο ποσοστό ανεργίας που μπορεί να ανεχθεί η οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

TAGS