Δύσκολες ώρες περιμένουν το οικονομικό επιτελείο κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup με τον Γιάννη Στουρνάρα να λαμβάνει σαφές μήνυμα από τους συναδέλφους του στην ευρωζώνη

Μια πρώτη γεύση έδωσε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος έκανε λόγο για επιτάχυνση των προσπαθειών εκ μέρους της Ελλάδας. Όπως τόνισε είναι «καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι 'Ελληνες, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και για να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής». 

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο πριν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, αυτό είναι που προέχει».

Το κλίμα στις Βρυξέλλες για τη χώρα μας είναι βαρύ με όλους τους ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν μέσω των άτυπων ενημερώσεών τους και μια δυσαρέσκεια από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Αθήνας με αποκορύφωμα τις δημόσιες κυβερνητικές δεσμεύσεις πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. 

Στους κόλπους των δανειστών τηρείται σιγή ιχθύος για το μέλλον της χώρας και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού με την πλειοψηφία να διαμηνύει μόνο πως: τηρείστε τα συμφωνηθέντα και βλέπουμε. 

Από την άλλη πλευρά είναι ίσως η πρώτη φορά που η Αθήνα έχει στοιχεία για την πρόοδο τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να πείθουν τους εταίρους μας. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει αποδεκτή από την τρόικα τον Μάρτιο εαν και εφόσον το επικυρώσει η Eurostat

Μέχρι τότε η δυσπιστία θα κυριαρχεί και οι όποιες αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και το πρόβλημα του χρέους θα αποφεύγονται τεχνηέντως. 

Στη σημερινή συνεδρίαση πάντως δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα παρά μόνο για την τραπεζική ένωση. Και από αύριο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, τα ανώτατα κλιμάκια της τρόικας θα επιστρέψουν στη χώρα μας προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.