Η τιμή του πετρελαίου brent ενισχύεται στα 108 δολάρια το βαρέλι, μετά τα σχόλια των αξιωματούχων της Federal Reserve τα οποία καθησύχασαν τους επενδυτές ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα θα διατηρήσει τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, προς το παρόν, και μετά την προειδοποίηση για πιθανή αύξηση των τιμών, από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Το αμερικάνικο αργό ωστόσο υποχωρεί, δεχόμενο πιέσεις από την άνοδο στα αποθέματα αργού των ΗΠΑ.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του Brent σημειώνει άνοδο κατά  34 σεντς στα 107,46 δολάρια το βαρέλι. Χθες έκλεισε με άνοδο 1,31 δολαρίων, λόγω των διακοπών εφοδιασμού στη Λιβύη, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας σημειώνει κέρδη της τάξης του 2,2%, και οδεύει προς την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Αύγουστο.

Το αμερικάνικο αργό κινείται 17 σεντς χαμηλότερα, στα 93,70 δολάρια ανά βαρέλι.

«Η  πρόσφατη πτώση των τιμών μπορεί να είναι σχετικά βραχύβια», σημειώνει η IEA στη μηνιαία έκθεσή της. Η τελική ζήτηση είναι στα πρόθυρα της εποχιακής ανάκαμψης και οι τιμές στα διυλιστήρια αναμένεται να ανακάμψουν απότομα το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, όπως προσθέτει.

Η προσφορά στις αγορές πετρελαίου φαίνεται ικανοποιητική για το βραχυπρόθεσμο διάστημα, αλλά οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν εντός των προσεχών μηνών λόγω της εποχικής αύξησης της ζήτησης και των προβλημάτων παραγωγής σε ορισμένους παραγωγούς του ΟΠΕΚ, δήλωσε επίσης η ΙΕΑ.