Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε, σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, τον προϋπολογισμό του 2014, στον οποίο ο αριθμός που φαίνεται να δίνει το στίγμα των βασικών μακροοικονομικών δεικτών είναι το 1,8%, αφού το ποσοστό αυτό προβλέπεται τόσο για τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και για άλλα δύο μεγέθη, τον ετήσιο τιμάριθμο και το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τις 116 ψήφους των βουλευτών του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία» και του φιλελεύθερου «Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» (ΚΔΕ). Οι 76 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του GERB, ψήφισαν «κατά», ενώ η εθνικιστές του Ατάκα δήλωσαν «αποχή».

Από το βήμα της Βουλής, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι κάλεσε τους βουλευτές να υποστηρίξουν τον προϋπολογισμό, ο οποίος, όπως είπε, είναι «εφικτός».

Μιλώντας νωρίτερα στο «Βουλγαρικό Οικονομικό Φόρουμ», στο οποίο παίρνουν μέρος Βούλγαροι και ξένοι οικονομολόγοι, αναλυτές και επιχειρηματίες, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός υποσχέθηκε, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος θα αισθανθεί πολύ γρήγορα τα θετικά αποτελέσματα από τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και από τα αποφασιστικά μέτρα της κυβέρνησης για εξομάλυνση της επιστροφής του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις, εντός των νόμιμων προθεσμιών.

Ο κ. Ορεσάρσκι εξέφρασε εκ νέου τη βούληση της κυβέρνησής του για δραστικά μέτρα καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της απάτης με το ΦΠΑ στις ενδοκοινοτικές εμπορικές συναλλαγές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε στη Βουλή, ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι ο πλέον κοινωνικός τα τελευταία δέκα χρόνια, επειδή προβλέπει σημαντική αύξηση των πόρων για τη δημόσια υγεία και την παιδεία, όπως και ειδικό αναπτυξιακό ταμείο για τις περιφέρειες, μεγαλύτερες συντάξεις και παιδικά επιδόματα κ.λπ.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ότι ο προϋπολογισμός δεν εγγυάται ούτε ανάπτυξη ούτε σταθερότητα και εγκυμονεί κίνδυνο για δραστική αύξηση της ανεργίας, ο κ. Στανίσεφ αναρωτήθηκε «ποιος σπατάλησε τέσσερα δισεκατομμύρια λέβα από το απόθεμα του Δημοσίου ενώ αύξησε το δημόσιο χρέος με άλλα τόσα».

«Ο (πρώην πρωθυπουργός) Μπόικο Μπορίσοφ και ο (πρώην υπουργός Οικονομικών) Συμεών Ντιάνκοφ, οι οποίοι έκλεψαν άλλο 1,4 δισ. από το σύστημα δημόσιας Υγείας » απάντησε ο ίδιος στη ρητορική ερώτησή του.