Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη

Πιο ανοιχτά δεν θα μπορούσε να μιλήσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όταν εστίασε στα τέσσερα σημεία όπου υπολείπεται η Ελλάδα και έκανε λόγο για νεά μέτρα. 

Ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν κάτι παραπάνω από σαφής κατά την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση και μίλησε με ανοιχτά χαρτιά: 

«Η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών σε αυστηρό τόνο. 

Βαρύ και αυστηρό ήταν και το κλίμα που αντιμετώπισε ο Γιάννης Στουρνάρας μέσα στο Eurogroup, παρά τις θετικές προβλέψεις της ελληνικής οικονομίας και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Οι εταίροι προειδοποίησαν πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα και να εστιάσει σε τέσσερα σημεία: Στην τήρηση των προαπαιτούμενων (που συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο), στη λήψη μέτρων για το δημοσιονομικό κενό του 2014-15- χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί το ύψος του κενού και η μορφή των μέτρων- στην προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων και σε αυτή των ιδιωτικοποιήσεων.

Ακόμα και τον Δεκέμβριο εκτιμάται πως απόφαση για την Αθήνα δεν θα παρθεί εκτός και αν ικανοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι, μεταξύ αυτών και τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. 

Και οι αυστηροί τόνοι προς την ελληνική κυβέρνηση συνεχίστηκαν με τον Ντάισλεμπλουμ να αφήνει αιχμές εναντίον της αναφορικά με την επικοινωνιακή διαχείριση της τρόικας και υποστηρίζοντας πως πρέπει να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Όλι Ρεν ο οποίος επεσήμανε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος που πρέπει να γίνει» μέχρι την εκταμίευση της δόσης.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που πέτυχε η Ελλάδα», και πράγματι είχε τη χαρά να ακούσει τα εύσημα τόσο από τον «δύσκολο» και σκληρό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και όταν είχε βαρύνει το κλίμα, ζήτησε σεβασμό προς την χώρα μας  όσο και από τον Γάλλο ομόλογό του Πιέρ Μοσκοβισί. 

Τα λόγια όμως μέχρι τις πράξεις πάντως- που στην περίπτωσή μας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης- έχουν μεταξύ τους τεράστια απόσταση.