Ρεπορτάζ : Τιτίκα Ανουσάκη

Το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων έφερε χαμόγελα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης καθώς έκριναν πως το τροποποιημένο σχέδιο είναι δικαιότερο και αναλογικότερο.

Οι εκτιμήσεις αυτές όμως έχουν ως βάση σύγκρισης το προηγούμενο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στην κοινωνία όσο και στον πολιτικό κόσμο και όχι τον έκτακτου χαρακτήρα φόρο γνωστού ως «χαράτσι». 

Όπως επισημαίνουν οι φοροτεχνικοί ουσιαστικά μονιμοποιούμε το «χαράτσι» επιβαρύνοντας ωστόσο όλους τους πολίτες και αυτό γιατί ο ΕΕΤΗΔΕ επιβάλλονταν στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ενώ ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, ηλεκτροδοτούμενα και μη, στα οικόπεδα και στα αγροτεμάχια και ενδεχομένως και στις ημιτελείς οικοδομές (προβλεπόταν στο προηγούμενο σχέδιο δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα απαλειφθεί ή όχι). 

Επιπλέον ο νέος φόρος σε σχέση πάντα με το χαράτσι θα φορολογεί επιπλέον τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, πάρκινγκ, πιλοτές) αλλά θέτει και συντελεστές όπως είναι οι προσόψεις, και οι όροφοι. 

Όπως εξηγεί στο newpost.gr ο φοροτεχνικός κ. Ηλίας Χατζηγεωργίου στα «παράδοξα» του νέου φόρου συμπεριλαμβάνεται η φορολόγηση των κτισμάτων επι οικοπέδου, όπου εαν ο συντελεστής δόμησης δεν έχει καλυφθεί, τότε φορολογείται το υπόλοιπο του συντελεστή σαν να ήταν χτισμένο. «Πρόκειται ουσιαστικά για φορολόγηση του αέρα», επισημαίνει ο κ. Χατζηγεωργίου. 

Στα θετικά των τροποποιήσεων συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές για τους αγρότες καθώς απαλλάσσονται από τη φορολόγηση όλα τα βοηθητικά κτίσματα (στάνες, κοτέτσια, αποθήκες, θερμοκήπια) που είχε προβλεφθεί στο πρώτο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. 

Πέρα από αυτό ο λεγόμενος νέος ενιαίος φόρος στο νέο σχέδιο έχει πολλαπλασιαστεί και έχει γίνει δύο. Δηλαδή ένας φόρος που θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο και ένας επιπλέον φόρος για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα η αντικειμενική αξία των οποίων ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. 

Συμπερασματικά όπως εξηγούν οι φοροτεχνικοί το νέο σχέδιο για τον φόρο των ακινήτων ελαφρύνει ελάχιστα όσους φορολογούμενους έχουν ένα μικρομεσαίο ακίνητο ενώ επιβαρύνει τους φορολογούμενους που με βάση την αντικειμενική - και όχι την εμπορική αξία- έχουν ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ. 

Χαρακτηριστικά είναι τα δύο παρακάτω παραδείγματα. 

1. Φορολογούμενος με μεζονέτα 200 τ.μ με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε 4.028 ευρώ φόρο με το νέο σχέδιο θα πληρώνει 6.980 ευρώ, επιβαρύνεται δηλαδή κατά 2.952 ευρώ. 

2. Φορολογούμενος με διαμέρισμα 100 τ.μ με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε 255 ευρώ με το νέο σχέδιο 222 ευρώ, ελάφρυνση δηλαδή κατά 33 ευρώ.