Τα έργα διασύνδεσης του ενεργειακού τομέα Ρουμανίας- Μολδαβίας βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης, που είχαν σήμερα, στις Βρυξέλλες, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Βίκτορ Πόντα και Ιούριε Λεάνκα, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μάνουελ Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους δύο πρωθυπουργούς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, επεσήμανε ότι η κατασκευή του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου, που θα συνδέει τη ρουμανική πόλη του Ιασίου με τη μολδαβική πόλη του Ουγκένι (Iasi-Ungheni), καθώς και η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας "Vulcanesti-Isaccea", αναγνωρίστηκαν ως τα δύο έργα άμεσης προτεραιότητας.

Όπως είπε, το έργο για τον αγωγό "Iasi-Ungheni" βρίσκεται ήδη στο στάδιο υλοποίησης και αντιπροσωπεύει την πρώτη άμεση σύνδεση της Μολδαβίας με την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Για το έργο "Vulcanesti-Isaccea" σημείωσε ότι θα επιτρέψει στη Μολδαβία να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρουμανία και να υποστηρίξει την ενεργειακή της επάρκεια. "Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να στηρίξει πολιτικά και οικονομικά τα έργα αυτά" πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, δήλωσε ότι η ρουμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για την ανάπτυξη κοινών έργων με τη Μολδαβία, τόσο στον ενεργειακό τομέα όσο και στον τομέα των υποδομών μεταφορών και διαβεβαίωσε για την πρόθεση να αξιοποιηθεί κάθε δυνατή πηγή χρηματοδότησης- από τον εθνικό προϋπολογισμό, τα διαρθρωτικά ταμεία, το ταμείο συνοχής και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα -για την υλοποίηση των έργων αυτών.

Μολδαβία, όπως και όλες οι χώρες που συμμετέχουν στην ανατολική εταιρική σχέση (Eastern Partnership), μπορεί να υποστηριχθεί από τις χώρες που είναι ήδη μέλη (της ΕΕ), ώστε να επιτύχει μία ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πορεία προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" πρόσθεσε ο κ. Πόντα.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του αγωγού "Iasi-Ungheni", ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας Ιούριε Λεάνκα, επεσήμανε ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν στις 27 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Αναφερόμενος στα έργα διασύνδεσης των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, που συζητήθηκαν, σημείωσε ότι "εξετάσαμε τα επόμενα βήματα και είμαι πεπεισμένος ότι σύντομα θα προχωρήσουμε σε μελέτες σκοπιμότητας".

Η συνάντηση των Βρυξελλών ακολούθησε τη χθεσινή υπογραφή στο Βουκουρέστι σύμβασης χρηματοδότησης για τον αγωγό φυσικού αερίου "Iasi-Ungheni", από τον αντιπρόεδρο της ρουμανικής κυβέρνησης- υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιας Διοίκησης, Λίβιου Ντραγκνέα και τον αντιπρόεδρο της μολδαβικής κυβέρνησης- υπουργό Οικονομίας, Βαλέριου Λαζάρ.

Η σύμβαση χρηματοδότησης του έργου "Αγωγός διασύνδεσης μεταξύ του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ρουμανίας και του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, στη διαδρομή "Iasi-Ungheni", ύψους 5,289 εκατ. ευρώ, στηρίζεται σε σχετική συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών από το 2010.

"Πρόκειται για ένα έργο συνολικής αξίας 26,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. Ευρώ, αντιπροσωπεύουν τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ποσό που συνεισφέρει η Δημοκρατία της Μολδαβίας. Περίπου 3 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και 5,3 εκατ. ευρώ, για τα οποία υπογράψαμε σήμερα, θα μεταφερθούν από το υπουργείο μας στην Κυβέρνηση της Μολδαβίας" δήλωσε ο κ. Ντραγκνέα, διευκρινίζοντας ότι τα χρήματα αφορούν την κατασκευή τμήματος 10,5 χιλιόμετρων του αγωγού, που βρίσκονται στο έδαφος της Μολδαβίας και τμήματος 134 μέτρων στο νότο, στο πέρασμα του ποταμού Προυτ, ο οποίος συνδέει τις συνοριακές πόλεις Ιάσιο και Ουγκένι.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαζάρ, αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας, έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική στιγμή που η χώρα του ανέμενε, η οποία αντιπροσωπεύει επιπρόσθετα ένα πρώτο βήμα κοινού σχεδιασμού των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αγωγός "Iasi-Ungheni" δεν θα πρέπει να θεωρείται μονάχα ως ένας αγωγός που συνδέει τα ενεργειακά δίκτυα της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, καθώς στην ουσία συνιστά το μέσο σύνδεσης της Μολδαβίας με το πανευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο. "Πρόκειται για το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας. Θα υπάρξουν και άλλα βήματα, όμως το πρώτο είναι πάντα και το πιο δύσκολο" είπε.