«Η έξοδος μιας χώρας από το μνημόνιο και τον αυστηρό έλεγχο που συνεπάγεται δεν μπορεί να γίνει με λόγια και συνθήματα, αλλά με την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος είναι, από την άνοιξη 2011, αποκλεισμένη από τις αγορές δανεισμού, ενώ προηγουμένως είχε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ή αποθέματα χρηματοδότησης και σήμερα είναι εξαρτημένη από τον δανεισμό του ΕΜΣ και του ΔΝΤ.

«Μέσω της αξιόπιστης υλοποίησης του προγράμματος, είναι που θα ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη όχι μόνο της τρόικας, αλλά πολύ περισσότερο και ασφαλώς πολύ πιο δύσκολο, των αγορών για να μπορέσουμε και εμείς, όπως η Ιρλανδία σήμερα πράττει, να επανέλθουμε σε μια κανονική λειτουργία, όπου θα μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους και της οικονομίας χωρίς την αναπόφευκτη εξάρτηση από κανέναν» τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, η δεύτερη πετυχημένη αξιολόγηση, που αναγνωρίστηκε και από το Εurogroup, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
 
«Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της πορείας, έχουμε δρόμο μπροστά μας», είπε, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες που εκδηλώνονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, με πιο μεγάλη, την ανεργία.