«Η τρόικα απαιτεί το αδύνατο» τονίζει ο πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Χανς Βέρνερ Ζιν δηλώνοντας ότι η Ελλάδα και η Πορτογαλία κινδυνεύουν να βρεθούν στην άβυσσο, από τη στρατηγική της υποτίμησης που ακολουθεί η ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζει στη Realnews ότι η ελληνική κοινωνία είναι αδύνατον να επιβιώσει από τη λιτότητα που της επιβάλλεται -που θα ήταν αναγκαία όπως λέει για μία επαρκή υποτίμηση προκειμένου να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα- επισημαίνοντας ότι «η τρόικα εμμένει στο αδύνατο».

Mεταξύ άλλων συμπλήρωσε ότι το καλύτερο σενάριο για τις δύο χώρες θα ήταν να υποτιμήσουν τα νομίσματά τους, ως αντίδοτο για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά κάτι τέτοιο εναπόκειται στη διάθεση των κυβερνήσεων των δύο κρατών.

Ο κ. Ζιν, ο οποίος είναι σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, σημειώνει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να «γίνει μία ζωντανή νομισματική ένωση ανάμεσα στο δολάριο και το σύστημα του Bretton Woods, που θα επιτρέπει στις χώρες που έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους να αποχωρήσουν από αυτή».