ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα αζήτητα οι βίλες των επωνύμων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2013, 16:10 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2013, 16:10
Στα αζήτητα οι βίλες των επωνύμων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου
Facebook Twitter Whatsapp

Σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας επώνυμων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα του Λάκη Γαβαλά και του Γιάννη Καρούζου, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αποφάσισε να διεκδικήσει τουλάχιστον μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, όμως, μέχρι τώρα, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας επώνυμων μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα του Λάκη Γαβαλά και του Γιάννη Καρούζου, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες αποφάσισε να διεκδικήσει τουλάχιστον μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, όμως, μέχρι τώρα, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», βίλες, οικόπεδα, εργοστάσια, αστικά ακίνητα, καταστήματα, αποθήκες, αγροτεμάχια πέρασαν στα χέρια του Δημοσίου και βγαίνουν στο σφυρί. Από τις πρώτες έξι υποθέσεις το Δημόσιο ευελπιστούσε να εισπράξει 11 εκατ. ευρώ για χρέη 95 εκατ. ευρώ, όμως στα ταμεία δεν μπήκε ούτε ευρώ.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των οφειλετών είναι ο Λάκης Γαβαλάς ο οποίος χρωστούσε 10,2 εκατ. ευρώ και με τις προσαυξήσεις η οφειλή έφτασε τα 12,6 εκατ. και ο Παναγιώτης Κουτσίκος, διευθύνων σύμβουλος της Ασφαλιστικής εταιρείας «ΑΡΓΩ ΑΕ». Η πολυτελής βίλα του πρώτου στη Μύκονο βγήκε στο σφυρί έναντι μόλις 960.000 ευρώ, όμως, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε έπειτα από απαγόρευση εκποίησης από την Αρχή για το «ξέπλυμα» χρήματος. Άγονος κρίθηκε και ο πλειστηριασμός για το διατηρητέο ακίνητο του δεύτερου, αφού δεν βρέθηκε κανείς να δώσει 800.000 ευρώ που ζητούσε το Δημόσιο.

Ο φυλακισμένος στον Κορυδαλλό Γιάννης Καρούζος χρωστά περί τα 14 εκατ. ευρώ και του έχουν γίνει κατασχέσεις ακινήτων που θα εκπλειστηριασθούν στις 27 Νοεμβρίου.

Η λίστα αποδεικνύει ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομικών «βάζει χέρι» σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν, συνολικά, πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει βάλει στο μικροσκόπιο 4.000 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που δεν πλήρωναν επί χρόνια φόρους εισοδήματος ή ΦΠΑ, την ώρα που ζούσαν πολυτελή βίο.

H εφημερίδα προσθέτει ότι ένα νέο, διευρυμένο πρόγραμμα κατασχέσεων και πλειστηριασμών ξεκινά τους επόμενους μήνες η Γραμματεία με 21 ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί από τα οποία το Δημόσιο φιλοδοξεί να εισπράξει τουλάχιστον 30,8 εκατ. ευρώ.

Τα ακίνητα που έχουν ήδη κατασχεθεί προέρχονται από γνωστές και μη εταιρείες, οι οποίες χρωστούν το ποσό των 466 εκατ. ευρώ, κυρίως από μη καταβολή φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ. Άλλες έχουν ήδη πτωχεύσει κι άλλες είναι εν ενεργεία.