Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι η μαραθώνια συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας. Το μεσημέρι η τρόικα θα μεταβεί στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου και θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ενώ οι συναντήσεις με τις ηγεσίες των υπουργείων θα συνεχιστούν έως την Πέμπτη οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Εργασίας ότι «έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμη».

Στη συνάντηση τέθηκε μεταξύ άλλων το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 με την τρόικα να επιμένει ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει επιπλέον μέτρα ύψους 1,5 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για κενό ύψους 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο όμως όπως τονίζει θα καλυφθεί με διαρθρωτικές παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στην τρόικα το πρόγραμμα του υπουργείου από το οποίο θα προκύψουν έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά μεταξύ άλλων στην αύξηση των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής αλλά στο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ δεν είναι εφικτός και στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης πρότεινε την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ληξιπρόσθεσμων οφειλών στα Ταμεία στις 72 μηνιαίες δόσεις από 48 που προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. 

Χωρίς αποτελέσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση και για το κρίσιμο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καθώς η τρόικα επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση εν λειτουργία. 

Την ίδια ώρα ανοικτή παραμένει η συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών, ενώ αναμένεται η απάντηση της τρόικας για το νέο φόρο στα ακίνητα που παρουσίασε η κυβέρνηση.  

Επίσης ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν η απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων, η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα. 

Ωστόσο ως κομβική ημερομηνία συμφωνίας με τους επικεφαλής της τρόικας για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι, θεωρείται η 9η Δεκεμβρίου (στις 10 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Eurogroup), ώστε η δόση να εκταμιευθεί έως το τέλος του έτους.