Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και την τρόικα να επιμένει από τη δική της πλευρά για το αντίθετο. 

Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα θα κρίνει εάν τελικά θα υπάρξει λύση κοινής αποδοχής ή η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στη νομοθέτηση νέας διάταξης, καθώς 31 Δεκεμβρίου λήγει η ισχύς των διατάξεων που σήμερα προστατεύουν τους πλειστηριασμούς. 

Το σχέδιο που προτείνει το υπουργείο Ανάπτυξης περιλαμβάνει την κατάργηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακίνητης περιούσιας για οφειλές στις τράπεζες ως 200.000 ευρώ. Η διάταξη Παπαθανασίου, προστατεύει κάθε είδους ακίνητη περιουσία, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης από τη διάταξη αυτή προστατεύονται σήμερα περίπου 15.000 περιπτώσεις δανειοληπτών. 

Επιπλέον, προτείνει την αλλαγή της διάταξης του νόμου Κατσέλη που προστατεύει από πλειστηριασμούς την πρώτη κατοικία δανειοληπτών με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση της αντικειμενικής αξίας. Σήμερα προστατεύεται η πρώτη κατοικία εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο ύψους 200.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 50% και για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ.