Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε, ο δεύτερος γύρος των επαφών που είχαν σήμερα, οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ.  Στουρνάρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, χαρακτήρισε δύσκολες τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας πάντως πως η κυβέρνηση βαδίζει με τη λογική να υπάρξει συμφωνία μέχρι την 9η Δεκεμβρίου που θα συνεδριάσει το Eurogroup. «Δύσκολο μεν, αλλά νομίζω ότι μπορούμε» τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως λόγω της αλλαγής του φόρου ακινήτων υπάρχει μια επιβάρυνση στο δημοσιονομικό κενό.

«Προσπαθούμε να το καλύψουμε» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δήλωσε όμως ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα εφαρμοστεί. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, όμως, όπως είπε, «για λόγους ουσίας και πολιτικής πρέπει να βρεθεί λύση».

«Αγκάθια» δημοσιονομικό κενό και φόρος ακινήτων

Κύριο αντικείμενο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη «έχουν πάρα πολύ δρόμο ακόμη», είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, το οποίο, κατά το υπουργείο Οικονομικών, προσδιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ.

Όπως μάλιστα ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «υπήρξε "φασούλι" από το φόρο ακινήτων, τα 100 εκατομμύρια plus τα κουβεντιάζουμε». Ενώ, στελέχη του οικονομικού επιτελείου προσδιορίζουν το επιπλέον κενό από τον ενιαίο φόρο στα 150 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ». 

Στόχος της κυβέρνησης, πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος παράγοντας, είναι να υπάρξει μια συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε λίγο αργότερα και ο κ. Στουρνάρας. Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

«Πάμε για συμφωνία σε όλα έως την 9η Δεκεμβρίου. Δύσκολο, αλλά θα το παλέψουμε», επισήμανε χαρακτηριστικά, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Το πρωί οι δύο πλευρές είχαν συνάντηση για το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σημερινή συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στην τρόικα το πρόγραμμα του υπουργείου από το οποίο θα προκύψουν έσοδα ύψους 800 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά μεταξύ άλλων στην αύξηση των εσόδων στα Ασφαλιστικά Ταμεία μέσω καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής αλλά στο ενιαίο μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εκτιμούν ότι ο στόχος των 800 εκατ. ευρώ δεν είναι εφικτός και στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης πρότεινε την επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ληξιπρόσθεσμων οφειλών στα Ταμεία στις 72 μηνιαίες δόσεις από 48 που προβλέπεται σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή. 

Χωρίς αποτελέσμα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση και για το κρίσιμο ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων καθώς η τρόικα επιμένει στο «λουκέτο» της εταιρείας ενώ η κυβέρνηση επιμένει στην αναδιάρθρωση εν λειτουργία. 

Την ίδια ώρα ανοικτή παραμένει η συζήτηση για το θέμα των πλειστηριασμών και τις εμπορικές μισθώσεις.