Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014 με νέα μέτρα. Χθες μετά από συνεχείς συσκέψεις με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης οι δανειστές άνοιξαν νέα μέτωπα απορρίπτοντας τις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τόσο στο νέο φόρο στα ακίνητα, στο κρίσιμο ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και στο δημοσιονομικό κενό του 2015.

Οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση η οποία στοχεύει σε μια συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκέμβριου πριν δηλαδή από την συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία και πρέπει να επιδείξει πρόοδο τουλάχιστον στα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των δανειστών χθες το απόγευμα, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις για τον φόρο στα ακίνητα καθώς οι τροϊκανοί θεωρούν ότι η «τρύπα» στον ενιαίο φόρο ακινήτων μετά τις αλλαγές στο νομοσχέδιο, υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ την κυβερνητική εκτίμηση για «τρύπα» 250 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, επιβεβαίωσε και τη φημολογία για ενστάσεις που προβάλει η τρόικα σχετικά με την περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για να καλυφθούν οι «τρύπες», λέγοντας ότι «το συζητάμε και για το ΠΔΕ».

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσε και το δημοσιονομικό κενό για το 2015 εκτιμώμενου ύψους 3,4 δισ. ευρώ, το οποίο οι επικεφαλής της τρόικας φέρονται να ζήτησαν να κλείσει και αυτό τώρα.

Ωστόσο η τρόικα φέρεται να συμφωνεί με τις ελληνικές εκτιμήσεις για έσοδα 380 εκατ. ευρώ από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, 100-150 εκατ. ευρώ από τη φορολογική συμμόρφωση και 50 εκατ. ευρώ από το ενιαίο μισθολόγιο.

Επίσης, οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω στο θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων, καθώς δέχθηκαν οι όποιες αλλαγές να αφορούν μόνο στις νέες εμπορικές μισθώσεις. Ωστόσο επιμένουν στην πλήρη απελευθέρωση των μισθώσεων, απορρίπτοντας την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για τριετή προστασία.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Ανάπτυξης οι τροϊκανοί επέμειναν στην αρχική τους πρόταση για πλήρη απελευθέρωση. Ωστόσο ο υπουργός κ. Χατζηδάκης φέρεται να τόνισε στην τρόικα ότι η όποια ρύθμιση θα πρέπει να βρίσκει σύμφωνα τα κόμματα της συγκυβέρνησης, να εγκριθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, και να περάσει από τη Βουλή.

Τέλος ανοικτά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν η προώθηση αλλαγών στις αγορές, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και το δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον δημόσιο τομέα.