Η Σλοβενία διαθέτει αρκετά χρήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της, διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός της χώρας Αλένκα Μπράτουσεκ σε συνέντευξή της, χθες το βράδυ, στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TV Slovenija.

Η κ. Μπράτουσεκ εξήγησε ότι η κυβέρνησή της αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο δανεισμό, προκειμένου να αποδείξει πως ακόμη και πριν από την μεταφορά των τοξικών τραπεζικών δανείων σε μία "κακή" τράπεζα, οι χρηματαγορές παραμένουν ανοιχτές για τη χώρα. Απέρριψε δε, το επιχείρημα ότι η Σλοβενία θα μπορούσε να έχει καταφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να εξασφαλίσει ένα χαμηλότερο κόστος δανεισμού, επισημαίνοντας ότι ο μηχανισμός, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν λειτουργεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Σλοβενία να μπορούσε να δανειστεί χρήματα από αυτόν.

Όμως, ακόμη και αν η χώρα ζητούσε χρήματα από τον ESM, αυτό θα συνεπαγόταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρωθούν, διευκρίνισε, υπογραμμίζοντας ότι "θεωρήσαμε σημαντικό να διατηρήσουμε εξολοκλήρου την κυριαρχία της χώρας, να αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας".

Η πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σλοβενία θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2014, εκτιμώντας ότι η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και η υιοθέτηση νόμου που θα βοηθήσει την απομόχλευση (μείωση του δανεισμού ή του χρέους) στον τομέα των επιχειρήσεων, θα έχουν θετική αντανάκλαση στην οικονομία και την ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στην εισαγωγή του νέου φόρου ακίνητης περιουσίας, η κ. Μπράτουσεκ επεσήμανε ότι επιλέχθηκε ως η πιο δίκαιη εναλλακτική λύση απέναντι σε μέτρα που θα έπλητταν το κράτος πρόνοιας ή θα αφορούσαν σε περικοπές συντάξεων, ενδεχομένως ακόμη και στην εισαγωγή διδάκτρων. Σύμφωνα με ένα υπολογισμό που επικαλέστηκε, το κόστος του νέου φόρου σε ακίνητο μέσης επιφάνειας 68 τ.μ., θα είναι επιπλέον ποσό τριών ευρώ ανά μήνα, σε σχέση με την τρέχουσα εισφορά για τα ακίνητα.

Η κ. Μπράτουσεκ δήλωσε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης της αυτή τη στιγμή.