Το ιταλικό κράτος θα πρέπει να καταφέρει να εξοικονομήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τις σχετικές εξαγγελίες του ιταλού υπουργού Οικονομικών Φαμπρίτσιο Σακομάνι.

Ο ιταλός υπουργός έκανε γνωστό ότι ο στόχος αυτός πρόκειται να επιτευχθεί με σειρά περικοπών στα έξοδα όλης της δημόσιας διοίκησης ενώ στο όλο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται περιστολές δαπανών και για τον τομέα της υγείας.

«Η μείωση των δαπανών της δημόσιας διοίκησης δεν θα επιτευχθεί με απολύσεις, αλλά με μεταθέσεις και καλύτερη χρήση του ανθρώπινου δυναμικού», έκανε γνωστό ο ειδικός «επίτροπος» Κάρλο Κοταρέλι. Πρόκειται για πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του τομέα φορολογικών πολιτικών του ΔΝΤ), από το οποίο η κυβέρνηση της Ρώμης έχει ζητήσει να υποδείξει τους αποτελεσματικότερους τρόπους για τον εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου.
«Πρέπει να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα καταφέρνοντας συγχρόνως να επιτευχθεί μείωση του κόστους τους», δήλωσε ο Κοτταρέλι.

Ιταλοί σχολιαστές υπογραμμίζουν ότι μένει τώρα να εξακριβωθεί πώς θα εφαρμοσθούν οι περικοπές στον τομέα της υγείας, από την στιγμή που η αρμόδια υπουργός Μπεατρίτσε Λορεντσίν έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι «δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων και του εθνικού συστήματος υγείας γενικότερα».

Ο Κάρλο Κοτταρέλι αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των προμηθειών, των εξόδων για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και των αμοιβών των υψηλόβαθμων στελεχών του τομέα.

Σε σχέση πάντως με τις πρώτες εξαγγελίες στις αρχές Νοεμβρίου, το συνολικό ποσό των περικοπών του ιταλικού δημοσίου για την τριετία 2014/2016 έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Οι πρώτες λεπτομερείς παρεμβάσεις θα δημοσιοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο και η δεύτερη σχετική δέσμη τον Ιούλιο του 2014.