Στα ράφια και τους πάγκους των καταστημάτων και στα πιάτα των ξενοδοχείων και των εστιατορίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναμένεται να "εγκατασταθούν" προϊόντα της Κεντρικής Μακεδονίας με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα (ροδάκινα, κεράσια, σταφύλια, φέτα, οστρακοειδή κ.α.), τρόφιμα που αναδεικνύουν την ταυτότητα του τόπου όπου παράγονται (βουβαλίσιο κρέας Σερρών, κυδώνια Κιλκίς, κάστανα Αγ. Παντελεήμονα), προϊόντα με επάρκεια στην εγχώρια αγορά (σιτάρι, ρύζι, κηπευτικά, λουλούδια κ.α.) αλλά και καινοτόμα προϊόντα (στέβια, ιπποφαές, τρούφα, μανιτάρια, σαλιγκάρια κ.α.).

 Αυτό είναι, τουλάχιστον, το όραμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που ξεκινά μια προσπάθεια για τη δημιουργία μιας "αγροτοδιατροφικής εταιρείας", δεδομένου ότι, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, πρόκειται "για την δεύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγική δραστηριότητα και την πρώτη σε εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων". Στην εταιρεία προσκαλούνται να συμμετέχουν όλοι οι φορείς που σχετίζονται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (επιμελητήρια, συνεταιρισμοί, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις τουρισμού, αλυσίδες λιανικής πώλησης και ομάδες παραγωγών) και βασική της αποστολή θα είναι η προβολή, υποστήριξη και προώθηση των προϊόντων που παράγονται στην περιοχή.

"Το ποσοστό της αγροτικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας είναι σταθερά στο επίπεδο άνω του 20%. Μάλιστα, ο πρωτογενής μας τομέας συμμετέχει κατά 20,8% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του πρωτογενούς τομέα σε επίπεδο χώρας" είπε ο Περιφερειάρχης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας παράγονται το 75% του ρυζιού, το 70% των οπωροφόρων, το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών, το 35% του βόειου κρέατος, το 48% του αγελαδινού και το 20% του αιγοπρόβειου γάλακτος, καθώς και το 29% των αλιευμάτων και το 25% του μελιού.

Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια διατίθενται προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), όπως τα Ροδάκινα Νάουσας, τα Ακτινίδια Πιερίας, το Ελαιόλαδο Χαλκιδικής, το κασέρι, το τσίπουρο, το μανούρι, ενώ και οι περισσότεροι οίνοι σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες διαθέτουν την ένδειξη ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος παρουσίασε, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνάντησης που έγινε στην έδρα της Περιφέρειας, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Γκουντενούδης επισημαίνοντας ότι μέσω της λειτουργίας της εταιρείας θα επιλυθούν πολλά προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά.

Επιφυλάξεις, κυρίως ως προς τη μέχρι στιγμής απουσία ενός επιχειρησιακού σχεδίου (business plan) για τη λειτουργία της "αγροτοδιατροφικής σύμπραξης", όπως ονομάστηκε, εξέφρασαν ο Β' αντιπρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Χαρίλαος Αλεξόπουλος, ο Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Γιάννης Σταύρου, η εντεταλμένη σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Βασιλική Λούντζη και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

Συγκεκριμένα επισήμαναν ότι η πρωτοβουλία είναι μεν σημαντική αλλά θα πρέπει να γίνει μια πιο λεπτομερής παρουσίαση των επιχειρηματικών δράσεων που θα αναληφθούν και των πόρων που θα τις χρηματοδοτήσουν.

Για έλλειψη σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού παραγωγής Κερασιών στην Πιερία, Δημήτρης Ντούρος ενώ για την λειτουργία της "αγροτοδιατροφικής σύμπραξης" σημείωσε ότι είναι αμφίβολο αν οι συνεταιρισμοί που έχουν ήδη εξαγωγική δραστηριότητα θα θελήσουν να συμμετέχουν στην εταιρεία, αποκτώντας επιπλέον μεσάζοντες στην επιχειρηματική τους δράση.

Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό σχέδιο, από την πλευρά της Περιφέρειας διευκρινίστηκε ότι έχει εγκριθεί ένα ποσό από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης προκειμένου να κινηθεί η διαδικασία ανάθεσης του business plan.

 "Απευθύνω, από αυτό εδώ το βήμα, προσκλητήριο να πλαισιώσουν και να συνδράμουν την προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άνθρωποι με βαθιά γνώση και εμπειρία, ικανά στελέχη που υπηρέτησαν τον τόπο μας από σημαντικές θέσεις ευθύνης στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης και, μάλιστα, υπήρξαν ιδιαίτερα επιτυχημένοι κατά τη θητεία τους. Συνεχίζουμε δυνατά και θέλουμε κοντά μας αυτούς τους ανθρώπους με την εμπειρία και τη γνώση γιατί και τα επόμενα πέντε χρόνια, η Αγροτική Οικονομία θα είναι η αιχμή του δόρατος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας" σχολίασε ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.