Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου με σημερινές δηλώσεις εστίασε στα «πολλά ενθαρρυντικά σημάδια» που στέλνει πλέον η αμερικανική οικονομία.

«Εάν ανατρέξετε στα οικονομικά στοιχεία των πιό πρόσφατων μηνών, υπάρχουν εκεί πολλά ενθαρρυντικά σημάδια», δήλωσε ο υπουργός, στην παρέμβασή του στο οικονομικό συνέδριο που διοργάνωσε στην Ουάσινγκτον η εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο Λιου εστίασε ειδικότερα στην τρέχουσα κατάσταση στην κτηματομεσιτική αγορά, τον αριθμό απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα, στις τελευταίες εξελίξεις στον βιομηχανικό τομέα.

«Συνηγορούν όλα να γίνει αντιληπτή μία οικονομική τάση, η οποία βαίνει στην ορθή κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Προέβλεψε επίσης ότι η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική που από την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου, τηρεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως επίπτωσή της θα έχει να μειωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 1,5% το αμερικανικό ΑΕΠ το τρέχον 12μηνο, μετά το οριακώς 2% με το οποίο έκλεισε (με 12μηνη αναγωγή) το οικονομικό έτος 2013. Ο ίδιος τρέφει ελπίδα αυτό το ποσοστό του 2% να υπερκεραστεί, όταν διαμορφωθεί τελικώς για όλο το 2014 το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στον νόμο με την επωνυμία «Νόμος Ντοντ-Φρανκ», από τα επώνυμα των εισηγητών βουλευτών, του 2010 που θεσπίζει νέο τρόπο συναλλαγών στο αμερικανικό χρηματιστήριο των μετοχών, ο υπουργός επισήμανε ότι «δεν είναι ορθό, μία μεταρρύθμιση να διαρκεί για πάντα». 

Υπογράμμισε μάλιστα, στη συνέχεια της παρέμβασής του, ότι το σκέλος των νομοθετικών διατάξεων που αποσκοπούν στον περιορισμό της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας με τραπεζικές μετοχές πρόκειται να τεθεί τελικά σε ισχύ πριν την 31η Δεκεμβρίου φέτος. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μία δέσμη διατάξεων την οποία εμπνεύστηκε ο πρώην διοικητής της Fed Πολ Βόλκερ.

Έκρινε εξάλλου «ειλικρινείς» τις δηλώσεις κινέζων αξιωματούχων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα ενώ περιόδευε στην Ασία, ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην κινεζική οικονομική αγορά, ιδίως υπό το πρίσμα της κατάργησης των φραγμών εισόδου ξένων προϊόντων στην Κίνα.