Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε τεντωμένο σκοινί κινούνται οι σχέσεις κυβέρνησης - τρόικας μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 12 το μεσημέρι η νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών στο υπουργείο Οικονομικών.

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικας θα αναχωρήσουν για τη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς ακόμη να έχει προσδιοριστεί ο χρόνος επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών κάτι που φανερώνει το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις.

Η κυβέρνηση στόχευε σε μία συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραστεί στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχοντας στα χέρια έστω το χαρτί της υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την δόση του 1 δισ. ευρώ δράσεων.

Ωστόσο κάτι τέτοιο, έτσι όπως έχουν διομορφωθεί τα πράγματα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο. Μάλιστα χθες παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι είναι αβέβαιο το εάν θα έχει υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου αφού όπως είπε «αν και λεπτό-λεπτό μειώνουμε τη διαφορά μας στο δημοσιονομικό κενό με την τρόικα, είναι 50-50 οι πιθανότητες να προλάβουμε να κλείσουμε έως τότε».

Σημειώνεται ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν λάβει τις παρατηρήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της τρόικας και προσπαθούν να περιοριστεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών στο δημοσιονομικό κενό, αλλά και να κλείσουν οι τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση, έως το τέλος του έτους, του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν ότι δεν πείθονται ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν τα ποσά που η Αθήνα υποστηρίζει στα ταμεία του Δημοσίου. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους δανειστές οι στόχοι θα επιτευχθούν και πως εάν τελικά υπάρξουν αποκλίσεις στην πορεία, τότε στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να γίνει μια νέα κοινή αξιολόγηση με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, εξήγησε στους δανειστές ότι θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις πολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτήν την ώρα στην Ελλάδα και πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να «περάσουν» από τη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν σήμερα το πρωί νέο «ραντεβού» με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνάντηση οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προσμέτρηση των απολύσεων στις Αμυντικές Βιομηχανίες στον στόχο των 4.000 αποχωρήσεων για το 2013, στην προσμέτρηση των συμβασιούχων που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων, στον στόχο των 4.000 αποχωρήσεων για το 2013 και στην παράταση στο β’ κύμα διαθεσιμότητας.