Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη

Μετά το κύμα κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, το υπουργείο Οικονομικών, προχωρά τώρα και σε δεύτερο ληστρικό μέτρο. Στο εξής, οι φορολογούμενοι που έχουν οποιαδήποτε οικονομική εκκρεμότητα με το Δημόσιο, θα πρέπει να ξεχάσουν την επιστροφή φόρου, καθώς αυτή αυτομάτως θα δεσμεύεται για να συμψηφιστεί με τις οφειλές.

Το πιο εξωφρενικό του μέτρου, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο υιοθετεί τεκμήριο αφερεγγυότητας για τον πολίτη, θεωρώντας τον de facto κακοπληρωτή, καθώς η κατάσχεση – δέσμευση της επιστροφής φόρου (και/ή των καταθέσεων), θα γίνεται ακόμη και αν η οφειλή προς το Δημόσιο, δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Η νέα επιδρομή του κ. Στουρνάρα, αποτελεί νομοθέτημα του προκατόχου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για νόμο του 2011, που υπέγραψε ο  πρώην «τσάρος» της Οικονομίας, αφήνοντας βορά στις εφορίες τα εισοδήματα των Ελλήνων.

 

«Ξεκάθαρη ληστεία», σχολιάζει εμβρόντητος ο συνταγματολόγος, Κώστας Χρυσόγονος, που πληροφορείται την ενεργοποίηση του νόμου από το newpost.gr. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής, «θέτουν τεκμήριο αφερεγγυότητας για τον οφειλέτη του Δημοσίου, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να καταβάλλει τις οφειλές του, πριν όμως αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες».

Από την διαδικασία δεν εξαιρούνται ούτε οι φορολογούμενοι, στους οποίους έχει βεβαιωθεί επιστροφή μικρότερη των 1.500 ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιωτικής υπάλληλου, τα στοιχεία της οποίας είναι στη διάθεση του newpost.gr, η οποία υποχρεώθηκε να πληρώσει τον ΦΑΠ του 2013, πριν ακόμη φτάσει η ειδοποίηση πληρωμής στο σπίτι της. «Πήγα στην εφορία για να πάρω την επιστροφή μου 210 ευρώ. Κοίταξαν τα αρχεία τους και μου είπαν ότι είναι δεσμευμένη γιατί δεν έχω πληρώσει τον τελευταίο ΦΑΠ. Τους εξήγησα ότι ακόμη δεν έχει έρθει χαρτί για να τον πληρώσω. Τελικά, κράτησαν το φόρο και μου απέδωσαν τα υπόλοιπα», περιγράφει η ίδια.

Σε άλλη περίπτωση, ιδιώτης είδε τα χρήματα από τον λογαριασμό του να κάνουν… πρόωρα φτερά! «Είχε να πληρώσει φόρο σε δύο δόσεις και επειδή βρήκαν χρήματα στον λογαριασμό του, τα πήραν όλα και μάλιστα, πριν λήξει η πρώτη δόση. Και δεν πήραν μόνο την πρώτη δόση, πήραν όλο το ποσό», καταγγέλλει στο newpost.gr o φοροτεχνικός Παναγιώτης Παντελής, υποστηρίζοντας ότι «συμβαίνει κατά κόρον».

Στο εύλογο επιχείρημα, ότι ο πολίτης πρέπει να διατηρεί το δικαίωμα να κάνει τον προγραμματισμό του, πληρώνοντας τις υποχρεώσεις του στην εφορία ακόμη και την τελευταία ημέρα, πριν λήξουν, η σκωπτική απάντηση καθηγητών και φοροτεχνικών, είναι κοινή: «Ναι, αλλά ο κ. Παπακωνσταντίνου διαφωνεί…».

Το αντίθετο… ούτε κατά διάνοια!

Φυσικά, ο αυθαίρετος συμψηφισμός δεν λειτουργεί ποτέ υπέρ του φορολογούμενου. Με απλά λόγια, αν ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο 1.000 ευρώ φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα το κράτος του οφείλει 3.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ, η οφειλή του πολίτη δεν διαγράφεται μέσω συμψηφισμού.

«Τίθεται ένα θέμα ισότητας των όπλων μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη, στο βαθμό που το Δημόσιο μπορεί να εισπράττει και να συμψηφίζει αυθαίρετα», σχολιάζει ο κ. Χρυσόγονος.