Η Γαλλία θα εισαγάγει μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει πιο προοδευτική τη φορολόγηση των νοικοκυριών και να διορθώσει ανισότητες οι οποίες έχουν τροφοδοτήσει την απογοήτευση καθώς και βίαιες διαμαρτυρίες κατά των φόρων, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Ζαν Μαρκ Ερό δήλωσε αυτή την εβδομάδα προς τους βουλευτές ότι θα προσπαθήσει να καταλήξει ως το ερχόμενο καλοκαίρι σε μια συμφωνία για ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ενώ παράλληλα επέμεινε πως η συνολική φορολογική επιβάρυνση θα παραμείνει η ίδια. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ με τον προϋπολογισμό του 2015.

«Υπάρχουν αδικίες στη Γαλλία και οι Γάλλοι το νοιώθουν», δήλωσε ο Ερό στο ραδιοσταθμό Φρανς Εντέρ. «Στις κοινότητες, υπάρχει απίστευτη ανισότητα, με την αξία της ιδιοκτησίας να αυξάνεται και τους φόρους επί της ιδιοκτησίας να παραμένουν στάσιμοι ενώ άνθρωποι σε εργατικές κατοικίες πληρώνουν μερικές φορές πολύ περισσότερα».

Η Γαλλία δέχεται πίεση στους κόλπους της ΕΕ για να μεταρρυθμίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, να μειώσει τις δαπάνες και να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Ταυτόχρονα οι αλλαγές που η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει ως τώρα να κάνει, έχουν εξοργίσει τη γαλλική κοινή γνώμη και έχουν μειώσει στο χαμηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο τη δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Ερό δήλωσε ότι θα αρχίσει στις 25 Νοεμβρίου συνομιλίες με εργατικά συνδικάτα και εργοδότες για μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δώσουν στις εταιρείες μεγαλύτερο περιθώριο να επενδύουν, ενώ οι φόροι θα γίνουν, όπως είπε, «πιο προοδευτικοί για τα νοικοκυριά».

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει αυξήσει τους φόρους για να καλύψει τα δημόσια οικονομικά της καθώς επιδιώκει να κατεβάσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2015. Τον ερχόμενο χρόνο σχεδιάζει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά 15 δισ. Ευρώ.

Η επιβολή νέων φόρων και αυξήσεων στους ήδη υπάρχοντες έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Βίαιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στη δυτική Γαλλία εναντίον ενός φόρου στα φορτηγά, ενώ οι επιχειρηματίες υποστηρίζουν πως το φορολογικό βάρος που επωμίζονται είναι πολύ υψηλό.

Οι αγρότες απειλούν να αποκλείσουν αύριο, Πέμπτη, το Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για το φόρο στα φορτηγά και για την αναδιανομή των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για τη γεωργία, για την οποία υποστηρίζουν ότι πλήττει τους καλλιεργητές δημητριακών υπέρ των κτηνοτρόφων.

Ο Ερό είπε ότι οι συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις δεν θα περιοριστούν στους φόρους, καθώς θα διερευνηθούν επίσης τρόποι για να χρηματοδοτηθεί το γενναιόδωρο γαλλικό κράτος πρόνοιας.