Την αποκάλυψη ότι οι ιδιοκτήτες βενζινάδικων υποχρεώθηκαν να αγοράσουν και να τοποθετήσουν συστήματα ελέγχου αγορών – πωλήσεων καυσίμων, τα οποία παραμένουν ανενεργά, γιατί… δεν έχουν πού να στείλουν τα προς έλεγχο στοιχεία, έσπευσε να βάλει σε τάξη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Η ΓΓΠΣ, παραλείποντας να αναφερθεί στο γεγονός ότι δεν έχει προμηθευτεί ακόμη τον απαραίτητο εξοπλισμό ώστε να υποδέχεται online τα στοιχεία εισροών – εκροών των πρατηρίων, με αποτέλεσμα τα δεδομένα να καταλήγουν στο υπερπέραν, ανακοίνωσε:

Έχει ήδη επιτευχθεί η λειτουργία του Συστήματος Εισροών – Εκροών στα πρατήρια Αττικής και Θεσσαλονίκης, το οποίο παρακολουθεί και ελέγχει σε επίπεδο πρατηρίου τη διακίνηση καυσίμων.

Ο σχεδιασμός του συστήματος προβλέπει και την αποστολή στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) πληροφοριών παρακολούθησης της διακίνησης αυτής.

Την Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013, η ΓΓΠΣ προτίθεται να θέσει σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων από τα πρατήρια καυσίμων.

Η ΓΓΠΣ με σχετικό διαγωνισμό έχει προχωρήσει και στην υλοποίηση του συστήματος ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων που αποστέλλονται.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, πολύ σύντομα το σύστημα ελέγχου θα διευρυνθεί σε όλη την αλυσίδα διακίνησης πετρελαίου και όχι μόνο στα πρατήρια, όπως ισχύει σήμερα.

«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λαθρεμπορίας καυσίμων», καταλήγει η ανακοίνωση.