current views are: 1

20 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση16:52

Πρόοδος αλλά όχι και συμφωνία στη νέα συνάντηση Στουρνάρα – τρόικας

Τα «βρήκαν» τελικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, όσον αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις, ενώ στη δεύτερη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε πρόοδος, αλλά, όπως αναμενόταν, όχι και συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Δημοσίευση 16:52’
αρθρο-newpost

Τα «βρήκαν» τελικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, όσον αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις, ενώ στη δεύτερη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε πρόοδος, αλλά, όπως αναμενόταν, όχι και συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Τα «βρήκαν» τελικά ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με την τρόικα, όσον αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές έκαναν ένα βήμα πίσω στις διαπραγματεύσεις, ενώ στη δεύτερη συνάντησή τους με τον Γιάννη Στουρνάρα σημειώθηκε πρόοδος, αλλά, όπως αναμενόταν, όχι και συμφωνία. Αναχωρούν οι εκπρόσωποι των δανειστών από την Ελλάδα, και επανέρχονται στις αρχές Δεκεμβριου. Το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά του σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει η «διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Στο τραπέζι της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα τέθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα (προαπαιτούμενα δόσης, δημοσιονομικό κενό, προϋπολογισμός). 

Σύμφωνα με παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, «το δημοσιονομικό κενό δεν είναι πια το βασικότερο πρόβλημα, καθώς η τρόικα δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και δεν ζητεί μειώσεις μισθών και συντάξεων και αυξήσεις φόρων».

Όσον αφορά την επίτευξη τελικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ότι «δεν είμαι 100% σίγουρος για συμφωνία, όμως έχουμε έρθει πιο κοντά».

Ειδικά για τον προϋπολογισμό, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «αποδέχονται ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι ένα κείμενο εκτός τόπου και χρόνου. Είναι ένα κείμενο που έχει λογική». Παράλληλα εκτιμά ότι δανειστές αποδέχονται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει τον Προϋπολογισμό για το 2014, όμως, γνωρίζουν ότι μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις έπειτα από τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, στο τελικό σχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί αύριο, θα προβλέπεται  πρωτογενές πλεόνασμα για εφέτος άνω των 700 εκατ. ευρώ, αντί των 344 εκατ. ευρώ στο προσχέδιο.

Για τη βραδινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «έγινε περισσότερο πολιτική κουβέντα. Η συζήτηση ήταν σύντομη και σε επίπεδο αρχών, με στόχο να είμαστε έτοιμοι στις 9 Δεκεμβρίου, στόχο που θέτουν και οι δύο πλευρές». 

Παράλληλα όπως είπε, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στη συνάντηση για το δημοσιονομικό κενό.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, πάντως, δεν θα συνοδεύσουν τον Γιάννη Στουρνάρα στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής και θα αναχωρήσουν από την Ελλάδα. Εκτός απροόπτου, η τρόικα αναμένεται να επιστρέφει εκ νέου στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ενδιάμεσα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών μέσω τηλεδιασκέψεων και αλληλογραφίας.

Διαψεύδει τα περί συμφωνίας το ΥΠΟΙΚ

Πάντως, το υπουργείο  Οικονομικών έσπευσε να διαψεύσει τα όσα διακινούνται περί συμφωνίας με την τρόικα. 

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα  ακούγονται απόψε περί δήθεν συμφωνίας της τρόικας, ιδίως δε για επίτευξη συμβιβασμού στο δημοσιονομικό τομέα». 

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται κανονικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συμφωνία με Βρούτση και Μητσοτάκη

Ύστερα και από τη συμφωνία της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τις απολύσεις στο Δημόσιο, έγινε δεκτό και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που αφορά την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στο νοικοκύρεμα των συντάξεων και των εφάπαξ και την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές αυτές θα αποφέρουν στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 700 εκατ. ευρώ. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί αύριο μαζί με το σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τους πλειστηριασμούς

Χωρίς συμφωνία έληξε η συνάντηση που είχαν το πρωί η τρόικα και ο κ. Στουρνάρας, η οποία επικεντρώθηκε στο ζήτημα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν κόκκινα δάνεια, αφού οι διαφορές παραμένουν.

Ωστόσο, οι τόνοι μάλλον πέφτουν, με στέλεχος του υπουργείου να αναφέρει πως «είμαστε σε φάση σύγκλισης σε όλα τα θέματα, ακόμη και για τους πλειστηριασμούς». «Υπάρχει καλή θέληση για να συγκλίνουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στη σύσκεψη αντιτάχθηκε στο να καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας και να βγαίνει σε πλειστηριασμό, εφόσον ο δανειολήπτης είναι στο κόκκινο. Μάλιστα, τόνισε ότι «το μέτρο αυτό σε κάθε περίπτωση χρειάζεται τουλάχιστον ένα μεταβατικό στάδιο».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει στους εκπροσώπους των δανειστών ότι αν επιμείνουν στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών θα απειληθεί η κυβερνητική συνοχή.

Στόχος πάντως είναι να υπάρξει συμφωνία έως το τέλος του έτους, οπότε και παύει να ισχύει το καθεστώς απαγόρευσης των πλειστηριασμών.


σχετικα αρθρα