Υπέρ μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής αλληλεγγύης τάχθηκαν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής ιταλογαλλικής συνόδου κορυφής στην Ρώμη.

Οι Λέτα και Ολάντ έκαναν λόγο για μια «νέα φιλοδοξία», μια «νέα επιδίωξη», που αφορούν «όχι τόσο την αρχή της ολοκλήρωσης, όσο εκείνη της αλληλεγγύης», «όχι τη λιτότητα, αλλά την ανάπτυξη».

«Η ευρωζώνη πρέπει (. . .) να χρηματοδοτήσει μια σειρά επενδύσεων», σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου.
«Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του Δεκεμβρίου πρέπει να επισημοποιήσει την ουσιαστική έναρξη της τραπεζικής ένωσης», είπε εξάλλου ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, για τον οποίο «τους τελευταίους μήνες η Ευρώπη στο θέμα αυτό φάνηκε υπερβολικά διστακτική».

Η Ιταλία και η Γαλλία «δεσμεύονται να εργασθούν για την επιτυχία της επόμενης ευρωπαϊκής συνόδου, η οποία θα είναι αφιερωμένη σε σημαντικό βαθμό στο θέμα της άμυνας».

«Θέλουμε να εργασθούμε από κοινού, ώστε η επόμενη νομοθετική περίοδος στην Ευρώπη να σημάνει ανάπτυξη και για να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της αποκλειστικής λιτότητας», επέμεινε πάντως ο Λέτα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις των δυο χωρών ευχήθηκε να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις της Air France με την Αlitalia, για το μέλλον του ιταλικού αερομεταφορέα, ο οποίος έχει επείγουσα ανάγκη για χρηματοδότηση.

«Η Ιταλία και η Γαλλία στα ζωτικά θέματα της ανάπτυξης, της σταθερότητας της ευρωζώνης και της απασχόλησης, έχουν ακριβώς τις ίδιες ευαισθησίες», συμπλήρωσε ο Ολάντ.

Μιλώντας για την σιδηροδρομική σύνδεση υψηλής ταχύτητας Τορίνο-Λιόν, οι Λέτα και Ολάντ επανέλαβαν ότι το συγκεκριμένο έργο θα προχωρήσει, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαδήλωσαν σήμερα στην Ρώμη, όπου σημειώθηκαν και επεισόδια.

Ακόμη, οι Λέτα και Ολάντ τάχθηκαν υπέρ της ανάδειξης ενός μόνιμου προέδρου του Eurogroup.