Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε να διοριστεί η Γαλλίδα Ντανιέλ Νουί επικεφαλής του ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών.

Η Ντανιέλ Νουί μέχρι σήμερα είναι  γενική γραμματέας της Ελεγκτικής Αρχής των Τραπεζών (ACP) της Γαλλίας, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.

Ο διορισμός της πρέπει να λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα έχει οριστεί μια ακρόαση της Νουί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου την 27η Νοεμβρίου, όπως διευκρίνισε η ΕΚΤ σε μια εξαιρετικά σύντομη ανακοίνωσή της.

Η Νουί πληροί τις προδιαγραφές, αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας της ασχολήθηκε με την εποπτεία των τραπεζών.

Εξάλλου η ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να αναλάβει την εποπτεία των 130 μεγαλύτερων τραπεζών της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2014, επιδίωκε να τοποθετήσει μια γυναίκα σε μια θέση-κλειδί, καθώς έχει επικριθεί επανειλημμένα διότι το Διοικητικό της Συμβούλιο αποτελείται αποκλειστικώς από άρρενες, ιδίως πέρυσι, όταν είχε εγκριθεί από το ΕΚ ο διορισμός του Ιβ Μερς στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η Νουί, εάν ο διορισμός της εγκριθεί, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της το αργότερο τον Ιανουάριο.