Ρεπορτάζ : Σταυριανή Καραμανίδη 

Σβάρνα τα σπίτια φίλων και συγγενών αναγκάζονται να πάρουν κάθε μήνα οι Έλληνες, αναζητώντας δανεικά για να πληρώσουν στοιχειώδεις υποχρεώσεις, όπως τον λογαριασμό του ρεύματος και του νερού.

Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα, το 38% των νοικοκυριών της χώρας, βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση, που υποχρεώνεται να καταφύγει στον δανεισμό ή στην υπερφόρτωση των πιστωτικών καρτών, για να καλύψει ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας.

Η αποκαρδιωτική έρευνα, δείχνει ότι εξαιτίας της κρίσης, πάνω από το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση, το ίδιο υψηλό ποσοστό εξετάζει το ενδεχόμενο της μετανάστευσης και το 57% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του.

Παραδόξως, αναλόγως… φτωχοί και αναξιοπαθούντες, δηλώνουν και οι Γερμανοί πολίτες. Την ώρα που στην Ελλάδα γράφεται η σελίδα της μεγαλύτερης οικονομικής «σφαγής» στην ιστορία της χώρας, ένας στους τρεις ψηφοφόρους της Άνγκελα Μέρκελ, ισχυρίζεται ότι δε μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του με το εισόδημα που διαθέτει.

«Δεν ξέρω σε τι ανάγκες αναφέρονται, αλλά στην Ελλάδα ο κόσμος δε μπορεί να πληρώσει ούτε το νερό!», επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου του άλλοτε ακμάζοντος Ηρακλείου Κρήτης.

Όπως αποκαλύπτει ο ίδιος στο newpost.gr, σε μια πόλη μόλις 250.000 κατοίκων, «καθημερινά έρχονται στο Κέντρο τουλάχιστον 2-3 νοικοκυραίοι, για να παρακαλέσουν να τους βοηθήσουμε να πληρώσουν ρεύμα, νερό και φάρμακα. Φυσικά καταλαβαίνετε ότι πριν έρθουν σε εμάς, έχουν απευθυνθεί σε συγγενείς και φίλους».

Η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στην υποχρέωση των λογαριασμών, αποτυπώνεται στις ουρές των υποκαταστημάτων της ΔΕΗ. «Ο κόσμος έχει τρελαθεί, κλαίγοντας έρχονται να ζητήσουν ρύθμιση, ακόμη και για 120 ευρώ», υποστηρίζει στο newpost.gr ο Λουκάς Γεωργιάδης, εργαζόμενος στο τμήμα διακανονισμών της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτοντας ότι «από το σύνολο των λογαριασμών, οι μισοί θα γυρίσουν πίσω με αίτηση για πληρωμή σε δόσεις».

TAGS