Ντράγκι: Στο δρόμο της ανάκαμψης η Ευρώπη - Μη βγάζετε συμπεράσματα για τα επιτόκια

Ντράγκι: Στο δρόμο της ανάκαμψης η Ευρώπη - Μη βγάζετε συμπεράσματα για τα επιτόκια

Να μην βγάλουν συμπεράσματα για το ενδεχόμενο να εισαχθούν αρνητικά επιτόκια ζήτησε από τους ακροατές του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung - στην οποία θα μιλήσει το Σάββατο και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΕKT τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποτελεί είδηση» η συζήτηση για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, στέλνοντας το ευρώ σε άνοδο μετά από τις φήμες ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε μείωση του εν λόγω επιτοκίου.

«Σας παρακαλώ, μην προσπαθήσετε να συμπεράνετε κάτι εξ όσων θα πω σήμερα για την πιθανότητα εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι το ζήτημα τέθηκε κατά την τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής «και έκτοτε δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα υψηλά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη είναι στο δρόμο της ανάκαμψης. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται περιθώριο ασφαλείας έναντι του αποπληθωριστικού κινδύνου, καθώς και ότι η πρόσφατη μείωση του επιτοκίου οφείλεται στην πτωτική τάση του πληθωρισμού, ενώ τόνισε ότι οι αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν είναι η στιγμή να μειωθούν και προέβλεψε ότι εάν οι «έλεγχοι αντοχής» των τραπεζών ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Απευθυνόμενος πάντως ειδικά στην γερμανική κυβέρνηση, ζήτησε συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αύξηση των επενδύσεων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο