Να μην βγάλουν συμπεράσματα για το ενδεχόμενο να εισαχθούν αρνητικά επιτόκια ζήτησε από τους ακροατές του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στην «Συνάντηση των Ηγετών» που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung - στην οποία θα μιλήσει το Σάββατο και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΕKT τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν αποτελεί είδηση» η συζήτηση για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, στέλνοντας το ευρώ σε άνοδο μετά από τις φήμες ότι η τράπεζα θα προχωρούσε σε μείωση του εν λόγω επιτοκίου.

«Σας παρακαλώ, μην προσπαθήσετε να συμπεράνετε κάτι εξ όσων θα πω σήμερα για την πιθανότητα εισαγωγής αρνητικών επιτοκίων», δήλωσε ο κ. Ντράγκι και πρόσθεσε ότι το ζήτημα τέθηκε κατά την τελευταία συνάντηση νομισματικής πολιτικής «και έκτοτε δεν υπάρχει κάτι καινούργιο».

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι τα επίπεδα ανεργίας είναι απαράδεκτα υψηλά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ευρώπη είναι στο δρόμο της ανάκαμψης. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται περιθώριο ασφαλείας έναντι του αποπληθωριστικού κινδύνου, καθώς και ότι η πρόσφατη μείωση του επιτοκίου οφείλεται στην πτωτική τάση του πληθωρισμού, ενώ τόνισε ότι οι αρχές πρέπει να ενθαρρύνουν περισσότερες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι δεν είναι η στιγμή να μειωθούν και προέβλεψε ότι εάν οι «έλεγχοι αντοχής» των τραπεζών ολοκληρωθούν με επιτυχία, θα διευκολυνθεί η ανάπτυξη. Απευθυνόμενος πάντως ειδικά στην γερμανική κυβέρνηση, ζήτησε συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αύξηση των επενδύσεων.