Λίγες μόνο ώρες πέρασαν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και το μήνυμα των Ευρωπαίων εστάλη: «Εάν χρειαστεί η Ελλάδα θα πρέπει να αποστείλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό».

Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Σάιμον Ο΄ Κόνορ προσθέτοντας ότι η Αθήνα κατέθεσε τον προϋπολογισμό χωρίς την έγκριση της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ευρωπαίο αξιωματούχο έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις με την τρόικα αλλά χρειάζεται ακόμη περαιτέρω εργασία σε ορισμένα ζητήματα πριν υπάρξει οριστική συμφωνία. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ ανέφερε ότι ένα από τα ζητήματα προς επίλυση είναι το δημοσιονομικό κενό σε συνάρτηση με τον προϋπολογισμό του 2014. Όπως τόνισε, τις επόμενες εβδομάδες θα διευκρινιστεί αν θα απαιτηθούν περαιτέρω προσαρμογές και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει η Ελλάδα τροποποιημένο ή συμπληρωματικό προϋπολογισμό, κάτι που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης αν αυτό είναι αναγκαίο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία. Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν σημείωσε ότι δεν διαπιστώνεται ακόμη πλήρης συμφωνία σε όλες τις πτυχές του προϋπολογισμού. 

Σε ό,τι αφορά το αυριανό Eurogroup, που θα συζητήσει τα σχέδια προϋπολογισμού των κρατών- μελών, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι δεν αναμένει να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για την Ελλάδα, ωστόσο, όπως τόνισε, την τελική ευθύνη για το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου έχει ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γιερούν Ντάισελμπλουμ. Σημείωσε πάντως την ετοιμότητα του Όλι Ρεν να ενημερώσει για την πρόοδο των συζητήσεων στην Αθήνα, σε περίπτωση που το ζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ κατέληξε λέγοντας ότι, παρά το γεγονός ότι η αξιολόγηση διακόπηκε, οι συζητήσεις συνεχίζονται από τις έδρες των ενδιαφερόμενων πλευρών.