Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 128,8% του ΑΕΠ, από 131,4% που ήταν στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Πορτογαλίας. 

Σε απόλυτους αριθμούς, το δημοσιονομικό χρέος ανερχόταν στα 211,148 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με βάση τη μηνιαία στατιστική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. 

Η κυβέρνηση και η Τρόικα των διεθνών δανειστών της Λισαβόνας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προβλέπουν ότι στο σύνολο του έτους το δημοσιονομικό χρέος θα ανέλθει στο 127,8% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να μειώνεται κατά την επόμενη διετία, πέφτοντας στο 126,7% το 2014 και στο 125,7% το 2015. 

Προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της το 2014 από 5,5% που είναι ο φετινός στόχος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. 

Ο προϋπολογισμός αυτός επικρίνεται έντονα από την αριστερή αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, όμως αναμένεται ότι θα περάσει με άνεση από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.