Υποχώρησε για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας

Υποχώρησε για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας

Το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας υποχώρησε κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους στο 128,8% του ΑΕΠ, από 131,4% που ήταν στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Πορτογαλίας. 

Σε απόλυτους αριθμούς, το δημοσιονομικό χρέος ανερχόταν στα 211,148 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου, με βάση τη μηνιαία στατιστική ανάλυση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. 

Η κυβέρνηση και η Τρόικα των διεθνών δανειστών της Λισαβόνας (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) προβλέπουν ότι στο σύνολο του έτους το δημοσιονομικό χρέος θα ανέλθει στο 127,8% του ΑΕΠ και θα συνεχίσει να μειώνεται κατά την επόμενη διετία, πέφτοντας στο 126,7% το 2014 και στο 125,7% το 2015. 

Προκειμένου να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα στο 4% του ΑΕΠ της το 2014 από 5,5% που είναι ο φετινός στόχος, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας παρουσίασε έναν προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, με περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων. 

Ο προϋπολογισμός αυτός επικρίνεται έντονα από την αριστερή αντιπολίτευση και τα συνδικάτα, όμως αναμένεται ότι θα περάσει με άνεση από τη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη, αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει ευρεία πλειοψηφία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο