Σαφή διαχωρισμό δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θέλει ο Βάιντμαν

Σαφή διαχωρισμό δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής θέλει ο Βάιντμαν

Υπέρ μιας όσο το δυνατόν περισσότερο περιοριστικής ερμηνείας της εντολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό της νομισματικής από την δημοσιονομική πολιτική τάχθηκε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, μιλώντας απόψε στην «Συνάντηση Ηγετών» που διοργανώνει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο.

«Εντός των ορίων της ευρωζώνης τέτοιες αγορές ομολόγων, ειδικά αδύναμων κρατών, οδηγούν σε διάδοση του κινδύνου για τη φερεγγυότητα και στα άλλα κράτη-μέλη», δήλωσε ο κ. Βάιντμαν, απαντώντας εμμέσως σε εισηγήσεις στελεχών της ΕΚΤ υπέρ της αγοράς ομολόγων προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό. «Οι όροι που ισχύουν στην ευρωζώνη (. . .) δεν επιτρέπουν επί της αρχής τέτοιες κινήσεις», δήλωσε ο γερμανός τραπεζίτης και τόνισε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει, αν χρειαστεί να ληφθούν, να ληφθούν από τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις.

Ο κ. Βάιντμαν επισήμανε ακόμη ότι αυτός είναι και ο λόγος που η ΕΚΤ συζητά τόσο διεξοδικά για την σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης. «Τέτοιες συζητήσεις δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως αδυναμία μας, αλλά ως δύναμη», κατέληξε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο