Αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις εξακολουθούν να είναι οι ισπανικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το πακέτο διάσωσης των 41 δισ. ευρώ που δόθηκε από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s.

Η Ισπανία ανακοίνωσε αυτόν το μήνα ότι θα εξέλθει του προγράμματος διάσωσης τον Ιανουάριο χωρίς να ζητήσει περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Τα νέα ήταν θετικά για τους επενδυτές στο ισπανικό τραπεζικό χρέος, που διακινδύνευσαν να υποστούν ζημιές αν οι τράπεζες χρησιμοποιούσαν τον ESM για περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.

«Ωστόσο, δεν ερμηνεύουμε την έξοδο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης ως “πιστοποιητικό υγείας” για τις τράπεζες της Ισπανίας», λέει ο ανώτερος αναλυτής της υπηρεσίας επενδυτών του οίκου, Αλμπέρτο Ποστίγκο.

Όπως σημειώνει, οι τράπεζες της χώρας «εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις», που πηγάζουν από πολύ υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την παραγωγή ανεπαρκούς εσωτερικού κεφαλαίου όσον αφορά στην αναλογία των επισφαλών δανείων με τις απαιτήσεις σχηματισμών προβλέψεων και αδύναμη κεφαλαιοποίηση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.