Εναντίον της «τυφλής» λιτότητας αλλά και τις «ανεξέλεγκτης» αύξησης των δημοσίων δαπανών τάχθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μιλώντας σε μια ημερίδα που οργάνωσε ο τραπεζικός όμιλος Credito Coooperativo, Case Rurali ed Artigiane.

«Δίνουμε μάχη σε δυο πεδία: από την μία υπάρχουν στην Ευρώπη οι πιέσεις των αγιατολάχ της λιτότητας. Με υπερβολική λιτότητα όμως πεθαίνεις. Από την άλλη, στην Ιταλία έχουμε εκείνους που θεωρούν ότι φθάνει να αυξήσεις τις δαπάνες του δημοσίου και το έλλειμμα για να σώσεις την οικονομία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Εμείς έχουμε υιοθετήσει μια μέση στάση, αλλά χρειάζονται φαρδιές πλάτες για να αντέξεις στις πιέσεις των δυο αυτών μετώπων. Χρειαζόμαστε συμμάχους τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ιταλία», πρόσθεσε ο Λέτα.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «η περίοδος της αποκλειστικής λιτότητας για την χώρα ανήκει στο παρελθόν, αλλά εκείνη της ανάπτυξης πρέπει να βασιστεί σε υγιείς δημοσιονομικές βάσεις».

Ο Λέτα στάθηκε στην σημασία του ρόλου που διαδραματίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Όμως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από το οργανισμό αυτό να παίξει έναν ρόλο που δεν του ανήκει, να ασχοληθεί με την ανάπτυξη και με τις επενδύσεις», επισήμανε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ιταλία, ο οποίος πρόσθεσε πως θεωρεί ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου δεν έχει δοθεί ακόμη η πρέπουσα βαρύτητα στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.