Την έγκριση χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 31 εκατ. ευρώ στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια του προγράμματος της ΕΕ για την προώθηση της οικονομικής ολοκλήρωσης στη νήσο, και για τη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και της Ένωσης. 

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στη διασφάλιση της βιωσιμότητας των προηγουμένων παρεμβάσεων με την έμφαση να δίνεται στην προετοιμασία προς τα πρότυπα της ΕΕ, κυρίως στους τομείς των υδάτινων πόρων και της υγιεινής των ζώων. 

Σε γραπτή δήλωση του, ο επίτροπος διεύρυνσης Στέφαν Φίλε, αναφέρει ότι αυτή η χρηματοδότηση υπογραμμίζει τη δέσμευση και την ισχυρή στήριξη της ΕΕ, ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων και να τους φέρει πιο κοντά στην ΕΕ, ανοίγοντας το δρόμο για τη συμφιλίωση και επανένωση της Κύπρου. 

Το πρόγραμμα θα συνεχίσει επίσης να επικεντρώνεται στη συμφιλίωση και σε δράσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης μέσα από τη στήριξη της επιτροπής για τους αγνοούμενους, αλλά και της διζωνικής κοινότητας για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως επίσης και στη δέσμευση για στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, αναφέρει η Κομισιόν

Επίσης, θα συνεχιστεί, όπως τονίζει, το πρόγραμμα υποτροφιών που χαίρει ευρείας εκτίμησης και το οποίο επιτρέπει σε Τουρκοκύπριους να σπουδάζουν στην ΕΕ. 

Μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει χορηγήσει πάνω από 380 εκατ. ευρώ μέσα από το πρόγραμμα βοήθειας προς την Τουρκοκυπριακή κοινότητα σε εφαρμογής του κανονισμού του Συμβουλίου 380/2006.