current views are: 1

22 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση13:01

Ο Γιάννης Στουρνάρας «κόκκινο πανί» στο σημερινό Eurogroup

Με τον προϋπολογισμό ανά χείρας προσήλθε στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Με τον προϋπολογισμό ανά χείρας προσήλθε στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο Γιάννης Στουρνάρας. 

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Με τον προϋπολογισμό ανά χείρας προσήλθε στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ο Γιάννης Στουρνάρας. Παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα εξεταστούν οι προϋπολογισμοί των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, ο υπουργός Οικονομικών θα προσπαθήσει -εκτός ατζέντας – να πείσει τους ομολόγους του ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο θα πιάσει τις εκτιμήσεις της τρόικας. 

Το κλίμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα τεταμένο αφού όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ «πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με την Ελλάδα». Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας Τα Νέα, ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει «επειγόντως» τις δεσμεύσεις της και να προωθήσει άμεσα τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, τις οποίες θεωρεί μονόδρομο προκειμένου να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να προσελκύσει επενδύσεις.

«Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της», τόνισε και αναφέρθηκε με ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο στις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στην διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Στην Αθήνα συνεχίζονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο ή μάλλον για την έλλειψη προόδου, που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της» είπε χαρακτηριστικά. «Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. 

Την ίδια ώρα ο Σάιμον Ο Κόνορ εκπρόσωπος του ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν τόνισε ότι η Κομισιόν δεν εγκρίνει τον ελληνικό προϋπολογισμό με τους τρέχοντες στόχους, όσο εκκρεμεί η αξιολόγηση από την τρόικα. Ο Σάιμον Ο’ Κόνορ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ανέφερε ότι περαιτέρω πρόοδος απαιτείται στη φορολογική μεταρρύθμιση, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Εν μέσω αυτού του κλίματος ο Γιάννης Στουρνάρας, θα προσπαθήσει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η Αθήνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το μνημόνιο. Ωστόσο το αν το αποτέλεσμα του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα προλάβει να κλείσει πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως είναι και ο στόχος της κυβέρνησης, παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο.


σχετικα αρθρα