Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκινά επίσημη διαδικασία έρευνας για ναυτιλιακές εταιρείες εξειδικευμένες στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, προκειμένου να εξακριβώσει αν συμμετέχουν σε πρακτικές που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες. 

Η Επιτροπή θα διερευνήσει κατά πόσο οι ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν υιοθετήσει πρακτικές εναρμόνισης που οδηγούν σε αύξηση των τιμών στην αγορά των ναυτιλιακών υπηρεσιών, στα δρομολόγια από και προς την Ευρώπη. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, σε αυτό το στάδιο δεν δημοσιοποιούνται τα ονόματα των εταιρειών για τις οποίες θα διεξαχθεί έρευνα. Ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου, Αντουάν Κολομπανί, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μικρό αριθμό εταιρειών. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι "η έναρξη διαδικασίας διερεύνησης δεν προδικάζει το αποτέλεσμα" και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα διερευνηθούν πρακτικές των ναυτιλιακών εταιρειών από το 2009. 

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή σημειώνει ότι οι εν λόγω ναυτιλιακές εταιρείες, μεταφέρουν με τα πλοία εμπορευματοκιβώτια, τηρώντας συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαδρομές μεταξύ λιμένων (π.χ. Σαγκάη - Χονγκ Κονγκ - Σιγκαπούρη). Σημειώνεται επίσης ότι οι εταιρείες που θα συμπεριληφθούν στην έρευνα ανακοινώνουν συχνά τις προθέσεις τους να αυξήσουν τις τιμές τους, με δελτία Τύπου που δημοσιεύονται στις ιστοσελίδες τους και σε εξειδικευμένα οικονομικά έντυπα.

Στις ανακοινώσεις αυτές προσδιορίζεται το ποσοστό αύξησης των τιμών, λίγες εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή εγείρει ανησυχίες για πρακτικές που πιθανόν βλάπτουν τον ανταγωνισμό και τους πελάτες, με την αύξηση των τιμών στην αγορά των ναυτιλιακών υπηρεσιών.