Οι ισπανικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τα όρια στη διανομή μερισμάτων ώστε να μην περιορίσουν τον δανεισμό στις ισπανικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αναφέρει σε έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον και τα μικρά κεφαλαιακά μαξιλάρια υπογραμμίζουν την ανάγκη οι ισπανικές τράπεζες να συνεχίσουν τις προσπάθειες διατήρησης των κεφαλαίων τους χωρίς να μειώσουν υπερβολικά τον δανεισμό, τονίζει το ΔΝΤ.

Ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον προτείνει στην ισπανική κυβέρνηση να συνδυάσει το σχέδιο για τον αναβαλλόμενο φόρο με όρους για την έκδοση περισσότερων μετοχών ή την διακοπή διανομής μερίσματος για τρία χρόνια.

"Για να αποφευχθεί μια επιδείνωση των ήδη σφιχτών πιστωτικών συνθηκών, οι εποπτικές δράσεις για την ενίσχυση της φερεγγυότητας και την μείωση των ρίσκων πρέπει να δώσει προτεραιότητα σε μέτρα για την τόνωση του «ονομαστικού κεφαλαίου» των τραπεζών" σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

"Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται και η ενθάρρυνση των τραπεζών να εκμεταλλευτούν τις φουσκωμένες αγορές μετοχών για την αύξηση της έκδοσης μετοχών" επισημαίνεται.