Αυστηρό μήνυμα συνέχισης των μεταρρυθμίσεων έστειλε το Eurogroup στην κυβέρνηση, παρότι η χώρα μας δεν ήταν στην ημερησία διάταξη της συνεδρίασης. «Να συνεργαστεί η Ελλάδα με την τρόικα», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, για πρόοδο έκανε λόγο ο Όλι Ρεν.

«Το Eurogroup υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να συνεργαστούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας το συντομότερο δυνατό» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες υπέγραψε στο τρέχον πρόγραμμα.

Ο κ. Ντάισεμπλουμ παράλληλα τόνισε ότι το χρέος της Ευρωζώνης σταθεροποιείται στο 90% του ΑΕΠ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι βρίσκεται σε μικρότερα επίπεδα σε σχέση με των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ η Γερμανία, η Αυστρία και Λουξεμβούργο ήταν οι πρώτες χώρες που εξετάστηκαν λόγω των υψηλών πλεονασμάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά οι «17» συμφώνησαν πως τα πλεονάσματα εντοπίζονται κυρίως σε χώρες εκτός της ευρωζώνης ενώ ζητούν πρόσθετα μέτρα από την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μάλτα και τη Φινλανδία. 

«Σημείωσε πρόοδο η Ελλάδα, αλλά... »

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, αλλά υπάρχουν κάποια «εκκρεμή ζητήματα» τα οποία θα πρέπει να λυθούν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες τόσο στη δημοσιονομική προσαρμογή, όσο και στην οικονομική μεταρρύθμιση και πως το 2014 προβλέπεται επιστροφή της ανάπτυξης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για να ενισχυθεί η αναμενόμενη ανάπτυξη το 2014 η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει αποφασιστικά το πρόγραμμα.

Οι χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα βοήθειας, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν απασχόλησαν τους 17 υπουργούς Οικονομικών, αλλά ο κ.Ρεν υπογράμμισε πως έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο και έχουν ήδη θέσει τις βάσεις για ανάπτυξη.  

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Eurogroup

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup, που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το πέρας της αποψινής άτυπης συνεδρίασης, τονίζεται μεταξύ άλλων πως «η Ευρωζώνη συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση και πλέον οι ενδείξεις ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ορατές. Είμαστε πεπεισμένοι πως η ευρύτερη συνεργασία όλων των κρατών μελών στο δημοσιονομικό σκέλος θα ισχυροποιήσει και θα θωρακίσει την ευρωπαϊκή ενότητα και ισχύ».

Στην ανακοίνωση, γίνεται λόγος και για τις χώρες που λαμβάνουν πακέτα διάσωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

«Τα κράτη μέλη που ακολουθούν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει» αναφέρεται.  

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τα κράτη μέλη που ακολουθούν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν καταγράψει επίσης πρόοδο και στην κατεύθυνση διόρθωσης των οικονομικών τους ανισορροπιών και ανάκτησης μέρους της χαμένης τους ανάπτυξης. To Εurogroup ζητά από αυτά τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup (στα Αγγλικά)