Τις βασικές θέσεις της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα των πλειστηριασμών ανέλυσε στη συνέντευξή του στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Υπάρχουν δύο τάσεις που είναι και οι δύο εξίσου κακές. Η πρώτη να μην επιτρέπονται καθόλου οι πλειστηριασμοί και η άλλη, να υπάρξει από 1.1.2014 πλήρης απελευθέρωση» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για «μέση λύση» στο καυτό αυτό ζήτημα και επεσήμανε, μεταξύ άλλων:

«Αυτό που εμείς προτείνουμε στην τρόικα είναι ο ένας από τους δύο νόμους να φύγει τελείως, ο νόμος του 2009 είναι παράλογος, διότι λέει ότι αν έχεις μέχρι 200.000 ευρώ χρέος στην τράπεζα, ακόμα κι αν έχεις 100 ακίνητα η τράπεζα δεν μπορεί να σου πλειστηριάσει τίποτα ακόμα και να μην πληρώνεις. Αυτό είναι τραγικό. Λέμε να κρατήσουμε με μια μεταβατική περίοδο την προστασία της πρώτης κατοικίας από ένα επίπεδο, λίγο λιγότερο (από 300.000 ευρώ) αλλά να βάλουμε όμως κριτήρια και εισοδηματικά».

Στην επόμενη φάση, όσο θα διαρκεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και άλλους πιο ευέλικτους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κτηματαγοράς και των δανειοληπτών.

Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.