current views are: 1

26 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:50

Συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστης-Βελιγραδίου

Σε συμφωνία για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστης – Βελιγραδίου κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας, σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε σήμερα στο Βουκουρέστι.

Δημοσίευση 20:50’
αρθρο-newpost

Σε συμφωνία για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστης – Βελιγραδίου κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας, σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε σήμερα στο Βουκουρέστι.

Σε συμφωνία για την αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής ΒουδαπέστηςΒελιγραδίου κατέληξαν σήμερα οι πρωθυπουργοί της Σερβίας, της Κίνας και της Ουγγαρίας, σε συνάντηση που είχαν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κίνας – χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που ξεκίνησε σήμερα στο Βουκουρέστι.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, συμφωνήθηκε να συσταθεί άμεσα μία ομάδα εργασίας, προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Κετσιάνγκ δεν έδωσε διευκρινίσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του έργου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σημείωσε ότι η ομάδα εργασίας θα συντάξει ένα σχέδιο χρηματοδότησης του έργου και θα ασχοληθεί με τις τεχνικές λεπτομέρειες, όπως οι ταχύτητες των αμαξοστοιχιών.
Πρόσθεσε ακόμη ότι η σιδηροδρομική σύνδεση Βουδαπέστης- Βελιγραδίου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη Σερβία, καθώς η διαμετακόμιση εμπορευμάτων μέσω της Ουγγαρίας εξαρτάται από την κατασκευή αυτοκινητοδρόμου και τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών.

«Ακόμη και αν -πιθανότατα- δεν καταστεί δυνατό να επιτύχουμε ταχύτητες αμαξοστοιχιών όπως στη Σαγκάη, θα ήθελα να τεθούν μεγάλοι στόχοι για την περιοχή, χάρη σε αυτό έργο‘, είπε ο κ. Ντάτσιτς. Επισήμανε δε ότι η Σερβία και η Κίνα είναι στρατηγικοί εταίροι, καθώς οι Κινέζοι εμπλέκονται αυτή την περίοδο στην υλοποίηση διάφορων έργων υποδομής στη Σερβία, τονίζοντας ότι η Σερβία είναι ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής Βουδαπέστης- Βελιγραδίου είναι ένα έργο που αντίστοιχό του δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν (μία συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα, σε ένα κράτος- μέλος της ΕΕ και μία ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει ακόμη προσχωρήσει στην ΕΕ), και η συμφωνία έχει αμφίπλευρα οφέλη (win- win).
Ο κ.Όρμπαν ευχαρίστησε την Κίνα για την πρόθεσή της να χρηματοδοτήσει το έργο, καθώς, όπως είπε, η ευρωζώνη δεν ήταν σε θέση να το πράξει. «Γνωρίζουμε ότι η Κίνα θα είναι πολύ ισχυρή στο μέλλον και ότι η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη θα αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην Ευρώπη», είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ελπίδα η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βουκουρέστι να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον.

Σημειώνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση προσκόμισε στο Βουκουρέστι προς διαπραγμάτευση ένα πρόγραμμα ύψους 10 δισ. δολαρίων, για την ανάπτυξη έργων υποδομών στις 16 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που συμμετέχουν στη Σύνοδο.

 


σχετικα αρθρα