«Το Renminbi, το επίσημο νόμισμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα μπορούσε να γίνει το νόμισμα με τον τρίτο μεγαλύτερο κύκλο εργασιών παγκοσμίως εάν ήταν πλήρως μετατρέψιμο», δήλωσε η ειδικός της HSBC Rongrong Huo σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τράπεζα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη Rongrong Huo, η οποία είναι Head of Renminbi Business Development, για την Ευρώπη, «η Κίνα επιθυμεί το νόμισμά της να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο και η ταχύτητα της αλλαγής προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, ο αριθμός των κρατών που πραγματοποιούν συναλλαγές σε Renminbi μέσα σε έναν τυπικό μήνα αυξήθηκε από 80 πριν από 8 μήνες σε 160 σήμερα. Παρόμοια, το κινεζικό νόμισμα το οποίο σήμερα κατατάσσεται στην 12η θέση παγκοσμίως ως νόμισμα πληρωμών βρισκόταν στην 20η θέση πριν από έναν μόλις χρόνο».

«Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κινεζικής κυβέρνησης και προωθούνται σταθερά» δήλωσε ο Chris Davies, CEO Europe International της HSBC, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ευρώπη από την Κίνα, όπου υπήρξε Deputy CEO της HSBC. «Η κινεζική κυβέρνηση εκτός από τα βήματα που έχει κάνει προς την απελευθέρωση των επιτοκίων είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και προς την ενίσχυση της μετατρεψιμότητας του νομίσματος. Πολύ πρόσφατα, ελήφθησαν πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου της Σαγκάης, που αποσκοπούν σε ένα πιο ρευστοποιήσιμο και ελεύθερα διαπραγματεύσιμο νόμισμα».

TAGS