Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα έδωσαν δύο πολυεθνικές εταιρείες. Ειδικότερα σήμερα εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της Nokia στην Ελλάδα, στις εγκαταστάσεις της Nokia Solutions & Networks, στο 14ο χλμ. της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας. Την ίδια στιγμή, ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center (Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών) για την κεντρική και νότια Ευρώπη επελέγη από την The Coca Cola Company η Αθήνα.

Στα εγκαίνια του Κέντρου της Nokia παραβρέθηκε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η απόφαση της Nokia Solutions and Networks να επενδύσει στους νέους της χώρας μας, στελεχώνοντας το πρότυπο ερευνητικό κέντρο της με νέους επιστήμονες, αποτελεί μια κίνηση υψηλού οικονομικού και κοινωνικού συμβολισμού. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης για τις ικανότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για την ποιότητα και τις τεράστιες δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η ενέργεια αυτή στέλνει μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να σκεφτεί και να πράξει με μεγαλύτερη διορατικότητα. Να απεγκλωβιστεί από την ασφυκτική και αδιέξοδη λογική της καθημερινής και ευκαιριακής διαχείρισης, επενδύοντας στο μέλλον της Ελλάδας. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό της. Επενδύοντας στους νέους της».

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «τον προηγούμενο Απρίλιο, είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ενημερωθούμε από τα στελέχη της Nokia για την επέκταση του Κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας της εταιρίας. Σήμερα υλοποιείται το σχέδιο, μεταφέροντας σημαντική τεχνογνωσία στη χώρα μας. Και δημιουργώντας -σε πρώτη φάση- 150 επιπλέον θέσεις εργασίας για τους Έλληνες μηχανικούς».

Το Κέντρο θα συμβάλει ακόμη περισσότερο, στην ανάπτυξη της καινοτομίας και στην παραγωγή προϊόντων και εφαρμογών, για κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς ανά τον κόσμο, αλλά για την Ελλάδα είναι τριπλά σημαντική, όπως εξήγησε ο υπουργός καθώς πρώτον γίνεται μέσα στην κρίση, δεύτερον, διότι αφορά σε έναν τομέα τεχνολογικής αιχμής, όπου η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και τρίτον, διότι εκτελείται από μια μεγάλη και αξιόπιστη εταιρεία σε διεθνές επίπεδο.

«Εκτός των άλλων, λοιπόν, αυτή η επένδυση αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα, με χειροπιαστό αποτέλεσμα» σχολίασε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι η σημερινή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά νέων επενδυτικών κινήσεων από αρκετές πολυεθνικές εταιρίες.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν και γίνονται, πιάνουν τόπο και φέρνουν καρπούς» συνέχισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «ως κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφής, φιλικότερη στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις διότι αυτό είναι το κλειδί για την έξοδο από την κρίση».

Η υπεύθυνη Τύπου της μητρικής εταιρείας Βικτόρια Μέιν ανέφερε ότι η NSN θεωρεί ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις και ο πρέσβης της Φινλανδίας Pekka lintu δήλωσε ότι έχει γίνει σημαντική δουλειά από την ελληνική κυβέρνηση για τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας και των επενδύσεων και η επένδυση της NSN αποτελεί μια απόδειξη για αυτό.

Eπένδυση της Coca Cola στην Ελλάδα

Εξάλλου, η Αθήνα επελέγη από την μητρική εταιρία της Coca Cola ως έδρα του νέου Citizen Interaction Center (Κέντρο Διαδραστικής Επικοινωνίας Πολιτών) για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη

Την απόφαση αυτή, που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, γνωστοποίησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παγκόσμιας «The Coca Cola Company», Muhtar Kent και ο πρόεδρος της επιχειρησιακής μονάδας Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης Νίκος Κουμέττης με επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το The Hellenic Initiative.

Τονίζεται ακόμη ότι η εγκατάσταση του Κέντρου στην Αθήνα «αντικατοπτρίζει την πίστη μας στις δυνατότητες της Ελλάδας να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και στην προστιθέμενη αξία των ιδιαίτερων ικανοτήτων των Ελλήνων» και προστίθεται:

«Η απόφαση αυτή ελήφθη βάσει της τεχνογνωσίας και της γλωσσικής κατάρτισης που διαθέτουν οι Έλληνες, αλλά και της δυνατότητάς μας να συνεισφέρουμε στην κοινωνία προσφέροντας ελκυστικές και υψηλού επιπέδου θέσεις απασχόλησης σε νέους ταλαντούχους Έλληνες στον αναπτυσσόμενο τομέα της κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας».