Το κλίμα στο εξωτερικό για την Ελλάδα έχει αλλάξει, επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην Ετήσια συνάντηση Ναυτικής Τεχνολογίας 2013, που διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας, και ανέφερε ως παράδειγμα την παραδοχή των παρουσιαστών του ενός εκ των δυο μεγαλύτερων οικονομικών τηλεοπτικών δικτύων, του CNBC, οι οποίοι, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Λονδίνο, ανέφεραν ότι το σενάριο του «Grexit», μετατράπηκε γρήγορα από την Κυβέρνηση σε «Greecovery».

Σχετικά με τα θέματα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος σε σχέση με τη ναυτιλία ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι πρέπει να συνδυάζονται με την οικονομική κατάσταση της ναυτιλίας. Καμία ρύθμιση δεν πρέπει να αποφασίζεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά της ναυτιλίας και αν δεν εφαρμόζονται παγκοσμίως.

Στη συνέχεια ο υπουργός είπε ότι η τεχνολογία και η ναυτιλία είναι άμεσα συνυφασμένες και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει ικανό, αξιόπιστο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό, τόνισε, προχωρούμε στην αναμόρφωση της ναυτικής εκπαίδευσης.

Για το λιμάνι του Πειραιά ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η ιδιωτικοποίησή του δεν έχει μόνο δημοσιονομικούς στόχους, αλλά θέλουμε να γίνουν επενδύσεις. Στην προκήρυξη, τόνισε, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, από τον νέο επενδυτή θα ζητάμε να επενδυθούν εκατό εκατομμύρια ευρώ στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη για να αναπτυχθεί και να γίνει σύγχρονη. Ταυτόχρονα είπε ότι η πόλη του Πειραιά δεν είναι ελκυστική για τους επιβάτες της κρουαζιέρας και ότι υπάρχει μια προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή να βελτιωθεί

Σε ότι αφορά τα νέα καύσιμα, είπε, ότι η ναυτιλία πρέπει να στραφεί σε αυτά, τονίζοντας ότι μπορούμε τεχνολογικά να πάρουμε την πρωτοκαθεδρία σε αυτόν τον τομέα. Τέλος, αναφέρθηκε στη τεράστια σημασία της συμφωνίας με την COSCO, καθώς όπως υπογράμμισε θα είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στη χώρα μας την περίοδο της κρίσης.