Την ανάγκη η Ε.Ε. να επιταχύνει τις ενέργειές της για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ενός μηχανισμού άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και να κάνει περισσότερα για την άναπτυξη τόνισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο πλαίσιο της  της ολομέλειας της 23ης γαλλο-ισπανικής συνόδου στη Μαδρίτη.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν παράλληλα την Ε.Ε.να επιταχύνει τις ενέργειές της για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ενός μηχανισμού άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, όπως και να διευκολύνει την χρηματοδότηση προς τις εταιρείες την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση.

«Χρειαζόμαστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα», σημείωσε ο Ολάντ και πρόσθεσε ότι μια νέα φάση ξεκινάει και όπως τόνισε «δεν θα βιώσουμε ξανά τραπεζικές κρίσεις όπως αυτή που περάσαμε και κυρίως (θα εξαφανιστεί) ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ του τραπεζικού τομέα και των κρατών».

Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να μειώσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια, ενώ ο Ολάντ σημείωσε ότι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει επίσης να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες.