Νέες ενστάσεις φαίνεται πως προβάλλει η τρόικα, η οποία ζήτησε εκ νέου την αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων, ο οποίος πιθανότατα θα φτάσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, η τελική συμφωνία θα γίνει με την έλευση της τρόικας την Τρίτη στις 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνήσουν στο σχέδιο νόμου μαζί με το οικονομικό επιτελείο και εν συνεχεία να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. 

Η τρόικα φέρεται να κατεβάζει εκ νέου τον πήχυ της εισπραξιμότητας και να μεγαλώνει το «κενό» που προκύπτει στα έσοδα του νέου φόρου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το νέο σύστημα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κ.λπ. Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις και 83% για τα οικόπεδα. Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.