current views are: 1

28 Νοεμβρίου 2013
Δημοσίευση12:14

Θύμα κερδοσκοπίας της «Gazprom» και της «Προμηθέας» η Ελλάδα

Έρευνα για την Gazprom και την θυγατρική της Προμηθέας Gas διεξάγει η εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. 

Δημοσίευση 12:14’
αρθρο-newpost

Έρευνα για την Gazprom και την θυγατρική της Προμηθέας Gas διεξάγει η εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. 

Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου

Έρευνα για την Gazprom και την θυγατρική της Προμηθέας Gas διεξάγει η εισαγγελέας Διαφθοράς Πόπη Παπανδρέου. Η έρευνα διεξάγεται εδώ και ενάμισι μήνα με αφορμή δημοσίευματα του Τύπου πως η ρωσική εταιρεία πουλάει ακριβότερα το φυσικό αέριο στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Το αδίκημα που έχει εντοπίσει η εισαγγελέας είναι αυτό της κατάχρησης ευθύνης που βασίζεται στο δίκαιο του ανταγωνισμού και είναι πλημμέλλημα.

Από ελληνικής πλευράς η ΔΕΠΑ -η οποία δεν εμπλέκεται επί της ουσίας στην υπόθεση αφού η σύμβαση με την Gazprom αποτελεί διακρατική συμφωνία- έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την διεξαγωγή της έρευνας.

Η κ. Παπανδρέου έχει ήδη παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος κατά παντός υπευθύνου, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το επόμενο διάστημα θα κληθούν να καταθέσουν οι πρώτοι μάρτυρες.

Πρόκειται για μία υπόθεση κερδοσκοπίας με τεράστιες διάστασεις αν αναλογιστεί κανείς τη σημασία του ενεργειακού κόστους τόσο για τις ελληνικές βιομηχανίες όσο και για τα νοικοκυριά. Ως γνωστόν η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει όχι μόνον την ανταγωνιστικότητα της χώρας σε κρίσιμους για την οικονομία κλάδους αλλά και την τελική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που φτάνει στην τσέπη των πολιτών.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η τιμή που πουλά η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα είναι μέχρι και 35% ακριβότερη από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τις αποκαλύψεις είχε κάνει αρχικά η ίδια η Gazprom την περασμένη άνοιξη. Τα νούμερα επιβεβαιώθηκαν όμως και από την πλέον έγκυρη ενεργειακή επιθεώρηση, την European Gas Daily του οίκου Platts.

Σύμφωνα με αυτήν, τον Σεπτέμβριο η Βρετανία πλήρωνε 25,5 ευρώ τη μεγαβατώρα (ή 9,6 δολάρια το MMBtu, όπως το υπολογίζουν με βάση τη θερμική απόδοση οι βιομηχανίες), η Ολλανδία 26 ευρώ/MWh (9,9 δολ./MMBtu), το Βέλγιο 25,7 ευρώ/MWh (9,9 δολ./MMBtu), η Γαλλία 26,5 ευρώ/MWh (10,10 δολ./MMBtu), η Γερμανία 26,3 ευρώ/MWh (10 δολ./MMBtu), η Αυστρία 26,9 ευρώ/MWh (10,2 δολ./MMBtu) και η Ιταλία 27,6 ευρώ/MWh (10,5 δολ./MMBtu).

Σύμφωνα δε, με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Ποντίκι «ενώ στις περισσότερες χώρες το ρωσικό αέριο πωλείται προς 9-10 δολάρια/MMBTU, για την Ελλάδα η τιμή είναι 12,85 δολάρια. Η υψηλή τιμή αρχικής αγοράς επιβαρύνει αντίστοιχα προς τα πάνω και τα τέλη: Με τον ΕΦΚ (2,05 δολ.) φτάνουμε στα 14,9 δολάρια. Σε αυτά πρέπει κάποιος να προσθέσει και άλλα τέλη που φτάνουν στα 1,82 δολάρια. Έτσι το κόστος τινάζεται στα 16,72 δολάρια, και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ. Ο υπολογισμός με βάση τη μεγαβατώρα δίνει αντίστοιχα ακριβότερη τιμή, αφού με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ η μέση τιμή εισαγωγής για τον Σεπτέμβριο έφτασε τα 32,9 ευρώ/MWh».


σχετικα αρθρα