Το κατάλληλο... timing αναζητεί η κυβέρνηση της Κροατίας για την εισαγωγή ενός νέου φόρου για την ακίνητη περιουσία, καθώς αξιολογεί πως μια λανθασμένη επιλογή χρόνου για την υιοθέτηση του μέτρου θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, από τα οφέλη που έχει στόχο να προσκομίσει.

«Ο φόρος ακίνητης περιουσίας υπήρξε εξαρχής μέρος της ατζέντας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, όμως την παρούσα στιγμή υπήρξε ένα ζήτημα συγχρονισμού, ο συγκεκριμένος φόρος να έχει νόημα και όχι να επιφέρει επιπρόσθετη επιβάρυνση στους φτωχότερους πολίτες» δήλωσε, χθες, ο αντιπρόεδρος της κροατικής κυβέρνησης και υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μπράνκο Γκρτσιτς, στο περιθώριο παρουσίασης της «Λευκής Βίβλου 2013» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές στην Κροατία.

Κληθείς να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το αμφίσημο μήνυμα που στάλθηκε, τόσο προς τους επενδυτές όσο και την κοινή γνώμη, «όταν ο υπουργός Οικονομικών Σλάβκο Λίνιτς ανακοίνωσε την εισαγωγή του φόρου ακίνητης περιουσίας από το επόμενο έτος και ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς, την επόμενη ημέρα, δήλωσε ότι ο φόρος δεν θα εισαχθεί προς το παρόν» ο κ. Γκρτσιτς ανέφερε ότι «ο χρόνος εισαγωγής του φόρου ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσαρμοστεί στην έξοδο της χώρας από την κρίση».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη του κ. Λίνιτς ή του κ. Μιλάνοβιτς, ο υπουργός απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι καινούριο στη λογική με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα.

Ο κ. Γκρτσιτς ανακοίνωσε ότι η κυβερνητική ειδική ομάδα εργασίας, που έχει συσταθεί για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων, με ορίζοντα εφαρμογής του μέτρου ήδη από το επόμενο έτος, καθώς, όπως είπε, οι φόροι αυτοί συνιστούν από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους ξένους και εγχώριους επενδυτές.

Ερωτηθείς ποιοι θα είναι οι φόροι που θα μειωθούν, διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής έχει επισημανθεί η μείωση των εισφορών στα διάφορα επιμελητήρια και εξετάζονται άλλες 250 κατηγορίες εισφορών.