Επενδύσεις συνολικού προσδοκώμενου ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ απέφερε στη Ρουμανία η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ στο Βουκουρέστι, που ολοκληρώθηκε με την αναχώρησή του, σήμερα το πρωί.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι ο υπολογισμός των 5 δισ. ευρώ, είναι μία μετριοπαθής και μάλλον απαισιόδοξη εκτίμηση, στη λογική ότι τα έγγραφα που υπογράφηκαν και οι ξεκάθαρες προθέσεις που διαφάνηκαν για την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων, απαιτούν στη συνέχεια μία ολόκληρη διαδικασία ωρίμανσης και αρκετά βήματα, για να μπορούν να υπολογισθούν με ακρίβεια.

«Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για 8 δισ. ευρώ, όμως προσπαθώ να είμαι προσεκτικός» ανέφερε ο κ. Πόντα, γνωστοποιώντας ότι θα επιβλέψει ο ίδιος προσωπικά τη δρομολόγηση των έργων, που σε πρώτο επίπεδο συμφωνήθηκαν με την υπό τον κ. Κεκιάνγκ κινεζική αντιπροσωπεία.

Ανέφερε ακόμη ότι το πρώτο έργο από αυτά αφορά την κατασκευή μίας υψηλών ταχυτήτων σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέει τη Βιέννη με την Κωστάντζα. Όπως είπε, μία πρώτη συμφωνία για το έργο θα υπογραφεί από την υπουργό Μεταφορών Ραμόνα Μανέσκου τον Δεκέμβριο.

«Το σύνολο των μνημονίων και συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ Ρουμανίας και Κίνας, τα οποία σχετίζονται με επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της πληροφορικής,θα είναι υπό τη δική μου εποπτεία» είπε ο κ. Πόντα, προσθέτοντας ότι τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα προβεί σε μία πρώτη αξιολόγηση της προόδου που έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση υλοποίησης των έργων.

Ο κ. Πόντα γνωστοποίησε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Κινέζο πρωθυπουργό για μία νέα συνάντησή τους, το επόμενο έτος, στο Πεκίνο, με την αφορμή του εορτασμού 65 χρόνων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Στην επίσκεψη αυτή, έπειτα από 6-7 μήνες, θα αξιολογηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα που συμφωνήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Κάνοντας, εξάλλου, έναν απολογισμό της διοργάνωσης στο Βουκουρέστι της Συνόδου Κίνας- χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, κατά το προηγούμενο τριήμερο, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός επισήμανε ότι υπήρξε μία εξαιρετική ευκαιρία για τη χώρα, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ολόκληρη την περιοχή.

«Οι πρωθυπουργοί που βρέθηκαν εδώ αναγνώρισαν στη Ρουμανία μία ηγετική δύναμη στην περιοχή, μία χώρα που μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής υπό οικονομική, όσο και υπό πολιτική σκοπιά. Υπάρχει μία τεράστια δυναμική για τη χώρα και την περιοχή, μία ευκαιρία που δεν εμφανίζεται κάθε χρόνο, ούτε καν κάθε δεκαετία. Εναπόκειται σε εμάς να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή» είπε χαρακτηριστικά.