Η σημερινή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor's, η πρώτη ύστερα από τρία χρόνια συνεχών υποβαθμίσεων «δεν αποτελεί παρά το αποτέλεσμα των οδυνηρών θυσιών του λαού μας, αλλά και της συνεπούς και αποφασιστικής πολιτικής που η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις ακολούθησαν τους τελευταίους οκτώ μήνες» τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Ωστόσο, επισημαίνει πως «δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες, αλλά, σίγουρα, ανάλογα μηνύματα, όπως αυτό του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης, ενισχύουν τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία, στοιχείο απαραίτητο για να επιτύχουμε το συντομότερο την επανεκκίνηση της οικονομίας μας». 

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, με την ίδια συνετή και πειθαρχημένη πολιτική, να διαχειρίζεται τα δύσκολα που έχουμε ακόμα μπροστά μας, πιστεύοντας πως σε αυτή την πορεία όλοι έχουν ρόλο να διαδραματίσουν» καταλήγει ο Κύπριος Πρόεδρος.
Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο χρέος της Κύπρου κατά μία βαθμίδα σε Β- από CCC+.
Εξάλλου, το βραχυπρόθεσμο rating αναβαθμίστηκε από C σε B. Παρά την αναβάθμιση, ο Standard and Poor's θεωρεί πιθανή τη λήψη νέων μέτρων ή τη συνομολόγηση νέου μνημονίου. 

Η αναβάθμιση φέρνει την Κύπρο στην καλύτερη αξιολόγηση που είχε από τον S&P από τις 21 Δεκεμβρίου 2012, όταν η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση βρισκόταν στο CCC+.
Για να επανέλθει η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα, θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση έξι βαθμίδων.