Την ανάγκη «να καταβληθεί άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας, αυτής που σήκωσε το βάρος της επίτευξης του στόχου και βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο στάδιο των αντοχών της» τόνισε ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σίμος Αναστασόπουλος, στην εισαγωγική ομιλία του, στο καθιερωμένο οικονομικό συνέδριο του Επιμελητηρίου, «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας - Το Νέο Οικονομικό Μοντέλο».

Ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι «απαιτείται επιτακτικά η συνέχιση και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για την ελάφρυνση του βάρους της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και για την εξασφάλιση αναπτυξιακής προοπτικής.

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, David Pearce, δήλωσε: 

«Επαινούμε την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει ήδη κάνει. Στην τιτάνια προσπάθεια να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία, οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν αποτελέσματα. Οι θυσίες που έχει κάνει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών θα αποδώσουν και θα οδηγήσουν σε μία αναδιαμορφωμένη, ανοικτή, ανταγωνιστική και ευημερούσα οικονομία του 21ου αιώνα».

Ο Paul B. Kazarian, Founder, Chairman and CEO, Japonica Partners, υπογράμμισε πως, αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα αποτελεί ένα ιστορικό φαινόμενο επιτυχίας οικονομικής αναγέννησης. Πρόσθεσε, δε, ότι η χώρα μέσα σε πέντε χρόνια πέρασε από την τελευταία στην πρώτη θέση, πετυχαίνοντας κάτι που φαινόταν αδύνατο, ανατρέποντας σημαντικούς παγκόσμιους δείκτες. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα προηγείται 27 κρατών ακόμα και του παλαιού νούμερο ένα, αυτό της Σουηδίας, και το 2014 μπορεί να ξεπεράσει τη Σιγκαπούρη. Η Ελλάδα κέρδισε με την αξία της το πρώτο της Α+ και είναι έτοιμη για μία σημαντική ανάπτυξη, κατέληξε.

Ο Κώστας Μητρόπουλος, Executive Director της PwC, ανέφερε ότι οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι σκληρές για την Ελλάδα παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ο ίδιος σημείωσε ότι για να επιτύχει τον στόχο της οικονομικής ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει επενδύσεις 37 δισ. ευρώ έως το 2025, η χώρα πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα με μεγαλύτερο την εδραίωση της εμπιστοσύνης. Για να συμβεί αυτό, απαιτούνται ριζικές και μαζικές αλλαγές κυρίως στη λειτουργία του Δημοσίου, αλλά και στο θεσμικό πλαίσιο, συμπλήρωσε. Αναφορικά με τα κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι πρέπει να χρηματοδοτήσουν κρίσιμα μεγάλα έργα υποδομής που θα κινήσουν ενάρετο κύκλο για την οικονομία.